Bu Belirtilere Dikkat! Diyabet Hastası Olabilirsiniz
Enerji ihtiyacımız besinlerden aldığımız karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Bu besinler sindirilirken, tüm organlar için çok önemli bir besin kaynağı olan ve glikoz adı verilen basit şekerler açığa çıkar. Hücrelerin glikoz enerjisini kullanabilmesi için, önce hücre içine alınması gerekir. Glikozun hücre içine girmesini ve glikojen olarak depolanmasını sağlayan, pankreas tarafından salgılanan insulin hormonudur. Pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi veya ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan ve yüksek kan şekeri ile seyreden
hastalığa Şeker hastalığı (diyabet) denir.
Dünyada 425 milyon yetişkin diyabetli bulunmakta olup, bu sayının 2040 yılında 642 milyona ulaşması beklenmektedir. Ülkemizde ise tanısı konmamış olanlarla beraber, 10 milyonun üzerinde diyabetli olduğu varsayılmaktadır. Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet, gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) ve özel diyabet formları olmak üzere 4 temel tip diyabet vardır.
Genetik ve çevresel etkenlerle bağışıklık sistemindeki bozukluklar ve buna bağlı olarak pankreasta insülin yapan hücrelerin tahrip olması sonucunda, ağırlıklı olarak çocukluk ve ergenlik yıllarında ortaya çıkan Tip 1 diyabet, vücudun kan şekerini kontrol etmek için yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi durumudur.
En sık görülen Tip 2 diyabet ise, hücrelerinin........
© HalkTV
visit website