menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Uçakta 4 itici yolcu tipi!

30 0
05.05.2024

Uçak seyahatlerinde yolcuların anlamsız davranışları özellikle tecrübeli yolcuları bir hayli rahatsız eder. Dış hat ve iç hat uçuşlarında farklılık gösteren rahatsız edici davranışlar, business ve ekonomi sınıflarında farklı şekilde meydana çıkabiliyor. Benim de defalarca şahit olduğum farklı türde itici yolcu davranışları tespitim var.

1) Business’s ait olmayan yolcular

Geçen yıl Emirates Havayollarının merkezinde çekimler yapmak için Dubai’ye seyahat ederken business sınıfta ilginç bir durum yaşadım. Bu uçuşta yanımda 9 kişilik bir grup vardı. Anne-Baba üç çocuğu ve her bir çocuğun bakıcısı seyahat ediyordu. Çocuklarla ilgili bir sıkıntı söz konusu olmadı. Çocuklar usluydu. Ama bakıcılar hiç yerlerine oturmadı. Business seyahat eden bakıcılar neredeyse uçuşu ayakta bitirdiler. Sürekli yerlerinden kalkıp uçak içinde kabin ekibi gibi çalıştılar. Diğer yolcuların ciddi anlamda rahatsız olduğunu gözlemledim.

2) Acil çıkışı durağa çevirenler

Türk Hava Yolları (THY) ile Sao Paulo’ya uçtuğumda ise A350-900 model uçakta ekibim ekonomi bölümünde, acil çıkışta seyahat ediyordu. Zaman zaman onları ziyaret ettiğimde acil çıkış bölümünün önündeki geniş alanın buluşma yerine döndüğünü gördüm.Uzun uçuşlarda buradaki yoğunluk artınca bu koltuklarda oturanlarda doğal olarak rahatsız oluyor. Ben de sık sık uzun uçuşlarda yürümeyi, ayağa kalkmayı tavsiye ediyorum, ama uzun süre başka bir yolcunun koltuğunun başında dikilmek hoş oluyor.

3) Ayakkabısını çıkaranlar, çorabı kokanlar

Uçakta ayakkabısını çıkaranlar genelde ayağının koktuğunu veya etrafa ne kadar rahatsızlık vereceğini bilmezler. Geçen yılın son aylarında Tokyo-Seul arasında yaptığım bir uçuşta ve sıcak havada böyle bir şeyi birebir yaşadım. Çorabı kokan yolcu hiçbir şeyi dikkat almadan iki ayağını ön tarafa dayayarak yolculuk yaptı. Bu durum uzun uçuşlarda çok yaşanıyor. Etrafa rahatsızlık vermemek için havayolunun verdiği kişisel seyahat çantası içindeki çorapların kullanılması gerekir. Veya uzun uçuşlarda ayakları sıkmayan esnek ayakkabılar giyilirse çıkarma zorunda kalınmaz.

4) Başkasının yerine bagaj koyan uyanıklar

Uyanık ve ukala tipli yolcular, ekonomi sınıfında seyahat ediyor olmalarına rağmen çantalarını uçağa biner binmez business bölümüne yerleştirirler. Eğer buraya koyamazlarsa boş buldukları en uygun yeri tercih ederler. Sonra da seyahat esnasında iki de bir eşyalarını kontrole gelirler. Daha önceden business class tecrübesi olan yolcuların da bazen tevessül ettiği bu davranış, diğer yolcuların eşyalarını koyacak yer bulamaması halinde soruna dönüşür. Kendinden uzak noktaya bagaj koyunlar bazen daha fazla sıkıntı yaşayabilirler. En ideali kendinize yakın baş üstü dolabı kullanmak. Böylece diğer yolcuların hakkı ihlal edilmemiş olur. Bagajını koymak için yer aramaz. Ayrıca kabin ekibi de bu tarz hareketlere, uyanık geçinen yolculara sıcak bakmaz. Daha seyahatin başında uyarılan yolcunun seyahati de sıkıntılı başlar.

Şu ana kadar defalarca tarih verilmesine rağmen Çukurova Havalimanı’nın açılış tarihini tutturabilen bakan, bürokrat olmadı. Adana ile Mersin’in ortak havalimanı olarak planlanan ve iki şehrin ortasına yapılan meydan 2011’den bu yana hizmete girecek günü bekliyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pisti de benzer sıkıntıları yaşıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın koordinasyonuyla projesi ve inşaatı yapılan pistin açılışı yapılmasına rağmen henüz tam kapasite olarak hizmet veremiyor. Maniaları var. Bir caminin iki minaresi ve kubbesi yıkıldı. Ama havalimanındaki düzenlemeler, taksi yolları eksik olduğu için istenilen seviyede işletmecilik verimi alınamıyor. Ayrıca havalimanının terminal sorunu ve daha önemlisi Malezya Airport gibi sıkıntılı yönetimi var.

Peki, Çukurova’da neler oluyor ki yıllardır bu havalimanı bitirilemiyor. Ulaştırma Bakanları neye göre açılış tarihi vererek yanılıyorlar. Bu kadar açılış tarihi verilip de ertelenen başka bir proje oldu mu, bilmiyorum. İhale prosedürleri ve gerekliliklerin ne kadar yerine getirildiğini, gecikmenin faturasını kimin ödediğini de bilmiyorum. Gecikme sebebiyle bir müeyyide olup olmadığını da bilmiyorum.

Havalimanı inşaatının pandemi sebebiyle geciktiği söylenebilir. Böyle bir gerekçe zaten kullanılıyor. Bu sebeple Mart 2022’de biteceği açıklanmışken, sonra 29 Ekim 2022’de hizmete gireceği duyurulmuştu. Yetişmeyince yeni tarih Şubat 2023 olarak güncellenmişti. Yine açılmadı ve Ulaştırma Bakanı Şubat 2023’de bir ay sonra açılacağını ilan etmişti. Kaç bakanın kaç kez açılış tarihi verdiğini unuttum. Hatta kayıt bile tutmaktan vaz geçtim. Merak ettiğim husus şu; İlgili bürokratlar, bu havalimanının inşaatını ve projenin gidişatını takip etmiyorlar mı? Neden tüm bakanlara yeni açılış tarihi açıklatır, yanıltıyorlar. Bakanların da defalarca açılış tarihi tutturulamayan bu havalimanı için yeterli araştırma yapmadan iddialı açılış tarihi açıklıyorlar. Gerçekten anlam vermek zor.

Son olarak şu anki Ulaştırma Bakanı da Çukurova Havalimanı’nın........

© Habertürk


Get it on Google Play