Eğitim uçuşu kazalarında tuhaflık var!
Bursa Yenişehir’de düşen eğitim uçağı ve daha önceki yaşanan eğitim uçuşu kazaları havacılık sektörünün bu tarafında bir şeylerin doğru gitmediğini gösteriyor olabilir. Zira bu konuda bana ulaşan bilgiler pek iç açıcı değil. Çünkü uçuş okulları, eğitim uçakları, simülatörleri, teçhizatları ve buralardaki personelin denetimleriyle ilgili olarak ciddi denetim sorunu yaşandığı belirtiliyor.
Özellikle pilotaj bölümü olan bazı üniversitelerin uçuş eğitim bölümlerinin ve uçuş eğitim anlaşması yaptıkları bazı uçuş okullarının da yaklaşık 4 yıldır denetlenmediğine işaret ediliyor. Eğitim uçaklarında kullanılan yakıtların bile denetlenmediği bazı uçuş okullarının Aviation Gasoline (AVGAS) yerine daha kalitesiz ve performansı düşük ve yüzde 50 daha ucuz olan MOGAS kullanıldığına dikkat çekiliyor.
Uçuş okulları daha önceki yıllar iki taraflı denetleniyordu. Şimdi hem denetleyen tarafın uluslararası ayağı olmadığı hem de ilgili sivil havacılık otoritesinin daha az denetime gittiği ifade ediliyor. Ayrıca denetime gidenlerin de yetkinliklerinin sıkıntılı olduğu belirtiliyor.
EASA neden Türkiye’ye denetime gelmiyor?
Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı / EASA (European Aviation Safety Agency) Avrupa Birliği’nin sivil havacılık otoritesi konumunda. Ancak Amerika’daki FAA gibi Avrupa’daki EASA’da sertifikasyonlar açısından dünya sivil havacılığı için çok önemli bir kuruluş. İşte bu önemli kuruluş EASA ile bizim Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) arasında uzun süredir soğuk rüzgârlar esiyor. Hatta TUSAŞ’ın özgün olarak geliştirip ürettiği Türkiye’nin ilk jet motorlu uçağı HÜRJET’e de bu soğukluk sebebiyle henüz EASA sertifikası alınamadığı ifade ediliyor. Hâlbuki HÜRJET’in öncüsü HÜRKUŞ’a 2013’te 6 ay gibi kısa sürede EASA sertifikası alınmıştı.
Şimdi bu EASA detayından sonra asıl meseleye gelelim. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile EASA arasında başta pilot lisanlarını karşılıklı tanıma konusu olmak üzere çeşitli tartışmalar yaşanmış ve diyalog kopmuş. Daha önce Türkiye’de havacılık kurumlarını, uçuş okullarını denetlemeyen gelen EASA yaklaşık 5 yıldır ülkemize uğramamış. EASA denetimlere gelmeyince kurumların faaliyetlerinde, her türlü hava aracının bakımlarında, personellerin dokümanlarında ve eğitimlerinde aksamalar olmaya başlamış.
EASA ülkemize denetimlere gelemeyince SHGM de üzerindeki baskının azalmasıyla denetimleri aksatmaya başlamış. Mesela uçuş okulu simülatörlerinin 2 yılda bir denetlenmesi lazımken, EASA ile aramız bozulduğundan bu........
© Habertürk
visit website