menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

2 trilyon dolarlık kâr korkusu!

60 0
24.06.2024

Bayram sonrası piyasalar işe önünde atlanması gereken üç önemli eşikle başlıyor.

➔ Bunlardan ilki 28 Haziran’da toplanacak OECD Mali Eylem Görev Gücü (FATF)’ın genel kurulu. Bu toplantıda FATF’ın finansal işlemlerde Türkiye’yi izlenmesi gereken ülke olarak gri listeden çıkarması bekleniyor.

Gri listeden çıkmak ülkenin görünümü, kredibilitesi, kredi notu yanında sermaye akımlarını hızlandırıcı etkiye sahip olabilir.

➔ Listeden çıkış için Türkiye son olarak kripto varlık yasa tasarısını hazırladı ve Meclis’e sundu. Tasarının bu hafta Meclis’ten geçmesi bekleniyor.

➔ 28 Haziran’daki toplantıya katılacak olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek daha önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin listeden çıkışı konusunda son aşamaya gelindiğini aktarmıştı. FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadeledeki eksiklikler dolayısıyla Türkiye’yi 2021’de gri listeye almıştı.

VERGİLERİN ’U KADAR YENİ VERGİ

➔ Atlanacak ikinci eşik ise hazırlanan ve parça parça kamuoyuna aktarılan vergi paketinin akıbetinin ne olacağı. Başta borsayı doğrudan ilgilendiren Vergi Taslağına göre yabancı şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getiriliyor. Buradan 2025 yılında 40 milyar lira gelir bekleniyor.

➔ Ayrıca yurtiçi asgari kurumlar vergisi konuluyor. Çünkü 1 milyon 143 bin 344 kurumlar Vergisi mükellefinin yaklaşık yarısı zarar gösteriyor. “Bu kurumların 5.7 trilyon lira gibi bir bilanço kârı, 60 trilyon lira hasılatı olduğu görülmektedir” denilen taslakta asgari kurumlar vergisinin yüzde 10 olacağı yer alıyor.

➔ Kanunun yayımlanması öncesinde yatırım teşvik belgesi alanların vergisi ise yüzde 5 olarak uygulanacak. Asgari kurumlar vergisinden 90 milyar liralık gelir hesaplanıyor.

➔ Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı 104 sayfalık taslağın değişmeden olduğu gibi yürürlüğe girmesi halinde 2025 yılında 678 milyar lira gelir etkisi hesaplandı.

➔ Bu rakam da Merkezi Yönetim Borç Stokunun ve vergi gelirlerinin yüzde 9’una varıyor. Ya da başka bir deyişle vergiler yüzde 10 oranında artıyor.

➔ Toplanacak yeni vergi tutarının milli gelire oranı ise yüzde 1.6 düzeyinde. Bütçe açığını bu ölçüde........

© Habertürk


Get it on Google Play