Orta Doğu’da ufuk turu (İran, Irak, Suriye, İsrail, Lübnan, Mısır)
Saddam’ın devrilmesinden sonra göreve gelen İran cumhurbaşkanları ilk yurtdışı seyahatlerini Irak’a yapıyorlar. Bu kapsamda Irak’a gelen Pezeşkiyan, Irak’ın Kürt kökenli Cumhurbaşkanı Reşid ve Bölgesel Yönetimin Başkanı Barzani ile yaptığı toplantılarda, protokol kurallarını dikkate almadan Kürtçe konuşunca PKK medyası tarafından öve öve bitirilemedi. Annesinin Kürt olduğu, Kürtlerin arasında doğup, büyüdüğü ve kabinesinde hem de Sünni olan bir Kürt’e yer vererek bir ilki gerçekleştirdiği vurgulandı.
Aslında ilginç bir görüntü: Fars ülkesinin Türk cumhurbaşkanıyla Arap ülkesinin Kürt cumhurbaşkanı toplantılarını Kürtçe yapıyor. Pezeşkiyan, seçimlerden önce annesinin Kürt olduğunu inkar etmedi. Bu bilgi hem muhafazakarların hem reformistlerin hem de kamunun kontrolündeki medyada sürekli yer aldı. Pezeşkiyan seçimlerden sonra yaptığı ilk basın toplantısında ‘’Babamda anamda Türk, Türk balasıyım.’’ dediğinde annesinin Kürt olmadığını öğrendik.
Pezeşkiyan’ın, nüfusun kadarını teşkil eden Kürtlerle % kadarını oluşturan Sünniler sandığa gitsin ve kendisine oy versin diye iddialara sessiz kaldığını düşünüyorum. Rejim ise bu ifadelere, seçime katılım oranının yükselmesini sağlayacağı için göz yumdu. İddialarda Sünni ifadesi geçmedi ama İran’daki Kürtler Sünni olduğundan ‘’Annesi Kürt demek aynı zamanda annesi Sünni’’ demek oluyor. Sünnilerin cumhurbaşkanı adayı ve bakan dahi olamadığı, cami açmalarının imkansız derecesinde zor olduğu İran’da annesi Sünni olan birinin cumhurbaşkanı olması Sünniler açısından önemli bir merhale olurdu.
Neyse, PKK medyasındaki bayram havası bir gün sonra, toplantının gündem maddelerinden biri ortaya çıkınca yerini hayal kırıklığına ve kızgınlığa bıraktı. Zira İran, gıyaplarında idama mahkum ettiği 120 PJAK (PKK’nın İran Kolu) yöneticisinin iadesini talep etmişti. Irak bu talebe prensipte olumlu yanıt vermişti. Yani başkanlar Kürtçe lisanıyla PKK’lıların idam edilmek üzere iadesini görüşmüşlerdi.
Pezeşkiyan göreve geldiğinden beri her fırsatta Amerika’ya sıcak mesajlar gönderiyor. Açık açık ‘’Dost olabiliriz.’’ diyor. Zira Tahran........
© Habererk
visit website