menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Diyette doğru bilinen yanlışlar! Zayıflamak için bunları sakın yapmayın

18 0
31.05.2024

‘Kendi diyetisyenin olmaya hazır ol’ diyerek yola çıkan Diyetisyen Ahmet Akbulut, özellikle son yıllarda popüler hale gelen diyetlere, ezberletilmeye çalışılan doğru olmayan yöntemlere karşı, bilimsel veriler eşliğinde önemli uyarılarda bulunuyor.

Bir Büyük Şişmanlık Meselesi kitabı ile ezber sandığımız bilgilerin doğrularını anlatmaya çalışan Akbulut, “Eleştirel diyetetik” kavramının yılmaz bir savunucusu olduğunu söylüyor.

Diyetisyen Yazar Akbulut, geleneksel beslenme diyetetik anlayışına göre diyetisyen bireylerde yeterli ve dengeli beslenmenin nasıl olacağına odaklanırken eleştirel diyetetik bu görevin yanında yetersiz ve dengesiz beslenmeye sebep olan çevre ortamını, gıda endüstrisini ve yoksulluğu da ilgi alanına alır.

Diyetisyen Akbulut ile diyet üzerine merak edilen pek çok konu başlığını Günboyu Gazetesi okurları için konuştuk.

Sosyal medyada çok fazla diyetisyen videoları, tavsiyeleri dolaşıyor. Herkes bambaşka gıdaları iyi ya da kötü olarak ayırıyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Söz konusu beslenme olunca kişisel görüş ön plana çıkıyor. Oysa bilimsel kaynak olmadan fikirlerinizi empoze edemezsiniz! Misal ‘biri çıkıyor ve asla peynir yemeyin’ diyor. Bu olağanüstü bir iddia. Çünkü peynir neredeyse insanoğlunun on bin yıldır hayatında.

Şimdi böyle bir iddia varsa elinizde çok güçlü kanıt olmalı ki biz insanlara peyniri yasaklayalım. Elde bir kanıt var mı? Bir iki tane zayıf çalışmayı, baz alıyorlar . Bu kez peynir yememeliyiz gibi bir algı oluşuyor. Peynir yememeliyiz, peynir şunu yapıyormuş, acaba bendeki hastalıkların, şişmanlığın sebebi peynir mi algısı kulaktan kulağa yayılıyor? Adeta bir delinin kuyuya taş atması gibi…

BESLENMENİN MODASI OLMAZ

*Şimdilerde moda diyetler söz konusu farklı isimleri olan ve dönemsel yaygınlaşan popüler diyetlerle ilgili neler söylersiniz?

Beslenmenin modası olmaz, beslenmenin trendi de olmaz ve neticede yeni bir yiyecek keşfedilmiyor değil mi? Domates yıllardır domates! Yani burada insanların modadan ziyade kendilerine yakışanı giymesi, kendine uygun beslenme şeklini belirlemesi önemli. Kısa yoldan zayıflama, düşük kalorili diyetler ‘moda’ olarak görülüyor.

ZAYIFLAMANIN TEK ŞARTI AÇ KALMAK DEĞİL

*Moda olan kavramlardan biri de aralıklı oruç oldu. Aralıklı oruç beslenme için sizin önerdiğiniz bir yöntem mi?

Akşam belli bir saatten sonra yemek yenmeyerek, 16 saatlik açlık oluşturan beslenme şekline aralıklı oruç deniliyor. Özellikle akşam yemeği sonrası atıştırma kültürü olan insanlar için az yemek anlamına geliyor. Ama burada şu teknik kavramı bilmek gerekiyor. Bizim günlük almamız gereken bir enerji miktarı var. Siz bunu 8 saat içinde de alabilirsiniz, 16 saat içinde de alabilirsiniz. Odaklanmanız gereken esas detay; günlük alınan enerji miktarıdır. Bu enerjiyi hangi saatlerde aldığınız değildir. Yapılan analizlerde aralıklı orucun diğer diyet türlerinden daha avantajlı olmadığı ortaya çıktı. Şimdi bu noktada insanlara şunu önerebiliriz. Aralıklı oruç sizde işe yarıyorsa devam edin. Ama zayıflamanın ya da sağlıklı beslenmenin tek şartı aç kalmak değil. Günümüzde ne yazık ki bu yanlış biliniyor. Açlık üzerine kurulu diyetler çok arttı. Evet, açlık esnasında hem fizyolojik olarak hem psikolojik olarak vücutta faydalı işler oluyor. Fakat ne kadar aç kalırsam o kadar iyi gibi bir basit anlayışa indirgenmesi doğru değil.

Gençlerin günümüzde daha kilolu ya da çok daha fazla hastalıklarla uğraştığını gözlemliyoruz, bizden önceki nesillerin hayatında detokslar, diyetler yoktu ama uzun yıllar sağlıklı olabildiler bunu neye bağlıyorsunuz?

Bu sorunun pek çok cevabı olabilir. Genetik faktörler etkilidir, sosyoekonomik faktörler etkilidir ve elbette ki gıdanın içeriğindeki değişimler etkilidir. Şehir........

© Günboyu


Get it on Google Play