Andrea Wulf gör sina läsare dummare
Under några år kring sekelskiftet 1800 var den lilla staden Jena centrum för Tysklands intellektuella liv. Där samlades en grupp filosofer, författare och poeter som tillsammans kom att forma den tyska romantiken. Schiller, Fichte, Schelling, bröderna Schlegel, Wilhelm von Humboldt och Hegel var alla bosatta på orten. Personer som Goethe, Alexander von Humboldt och Novalis besökte den flitigt.
Om detta handlar Andrea Wulfs populärvetenskapliga bok ”Fantastiska rebeller” som följer Jenakretsen från 1794 till 1806. Den som tycker att titeln verkar illavarslande har dessvärre rätt. Här möter vi de tyska tänkarna i form av kändisar. Betecknande är att Wulf gör Caroline Schelling till bokens nav.
Hon skrev recensioner och översatte Shakespeare tillsammans med sin andra make August Wilhelm Schlegel. Men framför allt passar hennes liv väl in i den melodram som Wulf har valt att konstruera. Boken börjar med att Caroline sitter fängslad för sitt samröre med fransmännen och upptäcker att hon är gravid, med en fransk officer hon bara träffat en gång.
Underligt är också det moderna språk som romantikernas tankar och känslor stöps........
© Göteborgs-Posten
visit website