menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kritiken mot EFN och Lamotte ekar ihåligt

12 0
06.09.2024

Några av landets mest profilerade journalister lämnat sina tidningar – för att ta värvning på Handelsbanken. Fredrik Strage och Katrine Kielos lämnade DN. Anna Hedenmo lämnade SVT, Malin Ekman har lämnat Svenska dagbladet och även Aftonbladets Åsa Linderborg har anslutit sig till det bolag som sorterar under Handelsbanken men som utåt kallar sig EFN.

Det är en exceptionell utveckling som rör om i mediegrytan på ett sätt vi inte sett på decennier. Inte minst eftersom det talas om skyhöga löner och en bankchef som säger att chefredaktören inte “har någon budget” utan bara ska vara “en bra arbetsgivare”. Det har också skapat aggressioner: Dagens nyheters chefredaktör gav sina skribenter ett ultimatum – ingen som skriver för EFN kan skriva för DN. Varför? DN:s chefredaktör “betraktar inte det som oberoende journalistik”.

Men är det verkligen sant? För vad är oberoende journalistik? Frågan har inte bara aktualiserats av EFN, utan också av Joakim Lamotte. Eller av att nazister, i skydd av journalisttitlar, försöker begära ut handlingar om lärare. Eller av att lobbyister skapar granskningssajter för att driva igenom frågor som ett särskilt företag betalat dem för.

Vem som helst kan starta bolag och göra tidning

Att vara journalist är inte en skyddad titel, det är ett namn på de som en gång i tiden författade text på ett blad som trycktes upp i några tusental exemplar och såldes. I dag, när tryckpressen är bytt mot en mobiltelefon, finns det därför i viss mån fog att påstå att alla är journalister. Även om långtifrån alla försöker göra oberoende journalistik.

Och det gäller även........

© Göteborgs-Posten


Get it on Google Play