menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

VAR BİR SIKINTI...

5 0
11.10.2024

Kalkınma Ajansları...
Türkiye’nin gündemine ilk olarak 2001 yılında hazırlanan AB ile Katılım Ortaklığı Belgesi ile birlikte girdi.
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile TÜİK’in ortak çalışmasında Türkiye’de İstatistiki Bölge Birimleri tanımlandı. Bugün sayıları 26 olan bölgesel kalkınma ajansları ise 2006 yılından itibaren kurulmaya başlandı.
Samsun'un da içinde bulunduğu Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ise Çorum, Amasya ve Tokat illerine de hizmet veriyor. Kurulduğu günden bugüne kadar da çeşitli projeler için gerçekleştirdiler.
Kalkınma Ajansları dışında devletin bir de genel bir teşvik sistemi var. Genel Teşvikler, Öncelikli Yatırım Konuları, Stratejik Yatırımlar ve Bölgesel teşvikler olmak üzere toplam 4 kategoriden oluşuyor.
Bölgesel teşvik; iller arasındaki gelişmişlik farkının giderilmesine yönelik, illerin sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre 6 bölgeye ayrıldığı bir sistem üzerinden veriliyor.
Öncelikli Yatırım Konularında yapılan yatırımlar, belirli yatırım konularının 5’inci bölge destekleriyle desteklenmesini içeriyor.
Şu anda yatırımlara; KDV istisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği, Faiz veya kâr Payı Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi ve KDV İadesi olmak üzere toplam 9 destek unsuru veriliyor.
Stratejik Yatırımların Teşvikinde bu 9 destek unsurunun tamamı uygulanıyor.
Öncelikli Yatırım Konuları ve Bölgesel Teşvik Uygulamalarında KDV iadesi dışındaki tüm destek........

© Gazete Gerçek


Get it on Google Play