Türkiye-İsrail yakınlaşmasına dair...
ANKARA- Türkiye-İsrail arasındaki sınırlı yakınlaşmanın nedeni enerji nakil hattı EastMed mi? Türkiye, İsrail ile normalleşmeden önce İran ve Rusya ile Suriye'de “teröristler”in kim olduğu konusunda anlaşmaya vardı mı? Karşılıklı atanacak büyükelçiler boru hattı projesinin kapısını açabilir mi? Türkiye-İsrail çıkarlarının örtüşmesi için beklentiler neler olabilir? Büyükelçi ataması, Doğu Akdeniz Gaz Forumu üyeleri arasında bir “kama” yaratma girişimi mi?
Türkiye'nin, İsrail ile ilişkilerini geliştirmeye yönelik çabası, bu ülke ile yakın zamanda yaptığı resmi temaslarda kendini göstermişti. İsrail Cumhurbaşkanı İssac Herzog ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Temmuz 2022'de bir telefon görüşmesi yaptı, ardından her iki ülkenin bakanları ve yetkilileri arasında resmi temaslar yapıldı.
Temaslar, iki ülke arasında yıllardır süren gergin ilişkileri onarmak için bir girişim olarak algılandı. İsrail Başbakanı Yair Lapid'in ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ve Türkiye'nin diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmeye karar verdiği duyuruldu.
Mavi Marmara olayının ardından gerilen ilişkiler nasıl oldu da tekrar normalleşme sürecine girdi?
Tel Aviv ile yakınlaşma nedenleri
Erdoğan, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de içine düştüğü izolasyonu kırma ihtiyacının farkında. Başta Mısır, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ile diğer paydaşlar, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki taleplerine karşı hoşgörülü değiller.
Ankara, Doğu Akdeniz'deki taleplerinin kabul edilmesinin zor olduğunun farkında olsa da bu bölgedeki doğal gaz projelerinde pay sahibi olmak istiyor ve bu konuda İsrail'le iş birliği yapmak zorunda.
2016'da Türkiye, İsrail gazını Avrupa'ya ithal etmek için bir plan geliştirdi. İlişkilerin gerilmesi bu süreci sekteye uğrattı. İsrail, Girit ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya doğal gaz taşımayı amaçlayan bir boru hattı olan East-Med projesini kabul etti.
Bu durum Ankara'yı kızdırdı. Doğu Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na üye ülkelerin Türkiye'nin Akdeniz'de gaz arama ve sondaj faaliyetlerini engellemek istediği bilinen bir gerçek.
Bu durum karşısında, Türkiye'nin ikili ilişkileri onarmak için attığı adımlar ve siyasi ilişkileri güçlendirmek istemesi, forumun diğer üyeleri arasında İsrail'in ittifaka bağlılığı konusunda şüpheleri artıracak, Türkiye'nin çıkarlarına hizmet eden bir kama görevi gördüğü yönünde okunacaktır.
Netanyahu hükümetinin düşmesi
Netanyahu hükümetinin düşmesi ile Erdoğan ile Netanyahu arasındaki........
© Gazete Durum
visit website