menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tayvan geriliminin arkasında çip krizi mi var?

30 0
24.02.2024

ANKARA- Kısa bir süre önce Kaliforniya merkezli Intel ile Tayvan akıllı telefon çip tasarımcısı MediaTek'in çip üretme konusunda anlaşmaya vardığı açıklandı. Bu açıklamanın üzerinden çok geçmeden Çin, 2024 yılına kadar 31 yeni çip üretim tesisi açacağını duyurdu. Çin, büyük ölçüde eski nesil çip üretimine önem verirken Tayvan, ABD ve Güney Kore, en gelişmiş çip üretimine öncülük ediyor. Bu konuda lider ülke konumunda bulunuyorlar.

27 Temmuz 2022'de, ABD Senatosu, teknoloji alanında Çin ile rekabet gücünü artırmak için çip üretimine 280 milyar dolarlık bütçe ayıran yasa tasarısını onayladı. Söz konusu yasa, Temsilciler Meclisi ve Başkan Joe Biden'ın onayını alması halinde yürürlüğe girecek.

Peki bu yasa tasarısı ile hedeflenen nedir? Bu konu, neden bu kadar önemli? Yanıt basit: Bu hamle ile ABD'nin askeri donanım ve benzeri endüstrilerde Çin ve diğer ulusal küresel güçler tarafından üretilen çiplere bağımlılığını azaltmak...

Söz konusu tasarı üzerinde müzakereleri yöneten Senato Çoğunluk Lideri Charles Schumer, konuyla ilgili şunları söyledi: "Senatonun kararını tarihi ve önemli bir başarı olarak görüyorum. Gelecekte geriye dönüp baktığımızda bunun, ABD'nin dünyanın önde gelen ekonomik ve ulusal güvenlik gücü olarak kalma sorumluluğunu gerçekten idrak ettiği bir zaman olduğunu söyleyeceğiz."

Senato Ticaret Komitesi'nin kıdemli üyesi Senator Roger Wicker da tasarının ABD yarı iletken üretimini genişleteceğini, bilimsel araştırmalar için yeni fırsatlar oluşturacağını, ABD'nin Çin ile rekabet etme kabiliyetini arttıracağını belirterek, "ABD ile Çin arasında teknolojik üstünlük için rekabetten daha önemli bir........

© Gazete Durum


Get it on Google Play