menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Erdoğan'ın Balkan Gezisi'nin Görünmeyen Yüzü

24 0
12.04.2024

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından dünya, Doğu-Batı olarak bölünürken, Erdoğan kendini tarafsız bir ortak olarak konumlandırdı.

Erdoğan bu konumunu tahıl anlaşması ile taçlandırdı.

Ne Batı ne de Doğu kampında yer almadığını söyleyen Erdoğan, Balkanlar'da üç gün boyunca arabuluculuk rolüne soyundu.

Üç günlük ziyaretin arkasından yurda dönen Erdoğan; Bosnalı Sırp Lider Dodik’in bağımsızlık arayışı, Bosna’daki Hırvat-Boşnaklar arasındaki anlaşmazlıklar, Kosova-Sırbistan gerginliği gibi birçok konuda yaptığı görüşmeler hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Peki ama Erdoğan'ın Balkan ziyaretinin arkasında ne var?

Gazete Durum Analiz, Erdoğan'ın Balkan ziyaretinin görünmeyen yüzünü anlamaya çalışıyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic; Ukrayna-Rusya Savaşı başladığında, "Sırbistan, bölgede barışı korumak için anayasasının ilkelerine bağlı kalmaya devam edecek" dedi. Vucic'in bu açıklaması, Rusya'ya uygulanacak ambargoya karşı olduğu anlamı taşıyordu. Anglo Saksonlar bu duruma çok kızdı.

Sırp Lider'in izlediği politikadan memnun olmayan Avrupalılar, Rusya ve Amerika'nın bölgedeki çıkarları nedeniyle bu açıklamayı görmezden geldi.

Aleksandar Vucic'e gözdağı vermek isteyen Amerikalılar, Kosova başta olmak üzere Balkanlar'da NATO güçlerinin varlığını artırmaya başladı. Kosova'ya yapılan geniş çaplı asker ve silah sevkiyatını Pentagon; Rusya ve Sırbistan'dan gelen tehditler nedeniyle Kosova Başbakanı Kurti'den gelen bir talep olarak açıkladı.

Peki durum tam olarak böyle miydi?

ABD Kosova sorununu, çatışma ve etki alanlarının genişliği nedeniyle içten içe yanan sıcak bir kor olarak bekletiyor ve yıllardır söndürmüyordu.

Bölgede sorunların çözüme kavuşması Amerikalılar için kârlı değildi. Amerika söndürmediği ateşi yeniden harlayarak, Sırbistan'ı Ukrayna-Rusya Savaşı'nda izlediği politikalar nedeniyle köşeye sıkıştırmak istiyor.

Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Kosova ve Karadağ'daki sorunlar AB ülkeleri ile Amerika arasında bir takoz oluşturuyor.

Bu takoz sayesinde Washington, Avrupa'nın çelişkileri üzerinde oyun kuracak bir alan buluyor.

Bölgeyi istikrarsızlaştırmak ve fay hatlarını harekete geçirmek için Amerikalılar, Priştine üzerinden Sırbistan ile bir çatışmayı kışkırtarak bu fırsatı değerlendirmek isteyecektir. Amerikalıların, Bondsteel Askeri Üssü'ndeki askerler ile bölgeye müdahale etmesi muhtemel bir senaryo olarak görünüyor.

Bondsteel Askeri Üssü dünyanın en büyük silah deposu olarak bilinir. Orada görev yapan barış gücü askerleri, "Dünyadan iki şey görünür biri burası diğeri Çin Seddi" derler. Avrupa'nın göbeğinde dünyanın en büyük askeri birliğinin neden Kosova'da olduğu, bu bölgenin ne kadar kırılgan olduğunu açıklıyor.

Sırada Bosna mı var?

Amerikalılar görevini ve yetkilerini kötüye kullanma, yolsuzlukla elde edilen........

© Gazete Durum


Get it on Google Play