Innstillingsretten utfordrer kommuneloven
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Høyre gikk til valg på å endre måten man jobber politisk på i Fredrikstad. Vi ønsker et mer åpent og demokratisk Fredrikstad. Ett av målene er å gjøre tilgangen til informasjon mer rettferdig. Derfor har jeg foreslått å endre det som kalles innstillingsretten.
Det er kanskje fremmed for de mange hva dette i praksis innebærer, men i korte trekk gir det en veldig stor hjemmebanefordel for det flertallet som styrer. Det omtales også som en slags hybrid-parlamentarisme. Et begrep som er ukjent for de fleste, og som heller ikke er omtalt i kommuneloven.
I praksis betyr det at utvalgsledere og ordfører i Fredrikstad kommune i mange år har hatt en særrettighet som skiller seg fra praksis i nesten alle kommuner i landet. Mens andre kommuner har praktisert lik og samtidig informasjon til alle medlemmer av et politisk organ, har Fredrikstad kommune hatt en helt egen ordning man har kalt utvalgsleders innstillingsrett.
Poenget med innstilling i en sak er historisk, og vi kunne godt byttet ut ordet innstilling med råd.
Kommunedirektøren, som tidligere ble kalt rådmannen, kom med sine råd og anbefalinger før det politiske nivået behandlet saken. Først en faglig anbefaling, deretter politisk styring. Det siste ordet har alltid vært de folkevalgtes.
Ordførers eller utvalgsleders innstilling betyr at lederen for det politiske organet får tilgang til sakspapirene før alle andre, og gir........
© Fredriksstad Blad
visit website