menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Savunma sanayiinde küresel oyuncu olmayı nasıl başardı?

13 19
25.06.2024

Türkiye’nin savunma sanayi alanındaki ‘yerli milli teknoloji’ başarısı küresel dengeleri lehimize değiştiriyor. Savunma sanayi şirketlerimiz artık cirolarının çok büyük bölümünü ihracattan elde ediyor. Yurt dışında rakiplerini satın alarak başka ülkelerde üretim tesisleri kuruyor. Bu sürecin en iyi örneklerinden biri olan Samsun Yurt Savunma (SYS), Türkiye’de (Samsun ve İstanbul), ABD’de (Florida), İngiltere’de (Bershire) olmak üzere yedi fabrikasında üretim yapıyor.

Samsun Yurt Savunma (SYS) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Aral ile sohbet ediyoruz. SYS’nin (Canik) Türkiye’de yılda 450 bin adet tabanca ve 6 bin uçaksavar üretimiyle küresel bir oyuncu olduğunu vurguluyor. ABD tesislerinde de yılda 150 bin adetlik tabanca üretimi var. Türkiye ve İngiltere tesislerinde yılda 250 adet orta kalibre top ve 6 bin adet uçaksavar üretiyor. 12,7 mm ağır makineli tüfeklerde de dünya genelinde az sayıdaki üreticiler arasında. Zafer Aral, “Eğer Rusya Kiev’e giremediyse havada Bayraktar SİHA, karada Canik Makinalı” şeklindeki yorumları hatırlatınca SYS’nin büyüklüğünü net ortaya koymak adına ‘rakamlarla son durumu’ soruyorum. Şöyle yanıtlıyor:

Geçen yıl 145 milyon dolar ciro yaptık, 135 milyon doları ihracattan geldi. Öyle görünüyor ki bu yılı 160 milyon doları ihracattan olmak üzere 175 milyon dolar ciro ile tamamlayacağız. 25’ine düzenli olmak üzere 70 ülkeye ihracat yapıyoruz. Üç ülkede üretim yapıyoruz. Bizde yaklaşık bin 150 kişilik doğrudan istihdam var. 10 vilayetimizde de 70-80 alt üreticimiz var onlarda da yaklaşık 2 bin 500 kişi çalışıyor. Samsun OSB’de 100 bin metrekare ve Florida’da 20 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz. Toplamda yedi fabrikamız var. Tabancalarımız 24 ülkenin devlet ihalelerinde resmi silah olarak tanınıyor. Şu anda Türkiye’nin en büyük 10 savunma sanayi ihracatçısı arasında tek özel sektör silah üreticisiyiz. Kara, hava, denizde çok sayıda yerli ve milli savunma sanayi projemizde partneriz.”

İTÜ’nün efsane mühendisleri

Zafer Aral, eski sanayi ve ticaret bakanlarımızdan merhum Cahit Aral’ın oğlu ve babası gibi İTÜ Makine Mühendisliği mezunu. Bir dönem Türkiye’yi siyasi olarak da yöneten ‘mühendisler ideolojisi’ gibi sosyolojik çalışmalara konu olan o efsane kadronun önemli halkalarından biri olmaktan gurur duyuyor. Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Cahit Aral, Turgut Özal, Ali Bozer, Binali Yıldırım, İTÜ’nün rahle-i tedrisinden geçmiş çok ünlü bazı........

© Ekonomim


Get it on Google Play