menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Türkiye'nin enerji dönüşümünde iki gündemi: Yenilenebilir enerji ve enerji talebinin sınırlanması

12 0
16.07.2024

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Türkiye’nin ilk ve tek kâr amacı gütmeyen, bağımsız yenilikçi bir enerji dönüşümü platformu olarak, 2017 yılında kuruldu.

Enerji sektörünün karbonsuzlaşmasına katkıda bulunmayı amaçlayarak, enerji politikaları ile ilgili veri bazlı tarafsız araştırma ve analizler hazırlıyor. Türkiye’deki enerji sektörünün paydaşlarını da sürece dâhil ederek, çözüm önerileri sunuyor. Merkezin amacı, enerji dönüşümü ile ilgili konularda bir diyalog platformu oluşturmak. Shura Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü ile merkezin çalışmalarını konuştuk.

“Türkiye’nin enerji dönüşümü gündeminde iki önemli konu başlığı var. Bir tanesi yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırmak. Türkiye son 15 senede elektrik sektöründe yenilenebilir enerjinin payını oldukça artırdı ve önemli bir ilerleme kaydetti. Fakat bugün geldiğimiz süreçte bizim bu ivmeyi hızlandırmamız gerekli. Çünkü, 2053 yılı itibarıyla net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı ilan ettik. Enerji Bakanlığı tarafından açıklanan hedefl ere göre bizim 2035 yılında rüzgâr kurulu gücümüzü 2,5 katına, güneş kurulu gücümüzü 4 katına çıkartmalıyız. Bunlar çok ciddi hedefl er. İkinci önemli konu ise, ekonomik büyüme ile beraber artan enerji talebini sınırlamak. Türkiye, gelişen ve ekonomik olarak büyümeye devam eden bir ülke ama bununla beraber çok ciddi enerji talep artışı ile karşı karşıya. Bu artış ne kadar fazla olursa enerji sektörünün dönüşümü, karbonsuzlaşma o kadar zor oluyor. Çünkü aynı zamanda, enerji arz güvenliğini ve ekonomik erişimi de sağlamalıyız.”

“Enerji sektörü yapısal dönüşümden geçmeli. Sanayi sektörü, Türkiye için hem tetiklediği faaliyetlerle beraber neredeyse enerji tüketiminin yüzde 50’sinden sorumlu olması nedeniyle hem de kalkınmanın itici gücü olduğu için çok önemli. Bugün Türkiye’de sanayi düşük orta teknolojili, düşük katma değerli ve çok fazla enerji tüketen üretim modundan oluşuyor. Bir taraftan refah artışı devam ederken diğer taraftan ekonomik büyümeye, daha az enerji tüketen ve daha az karbon emisyonu yayan bir moda geçmemiz gerekli. Bunun için ise, daha yüksek teknolojili yüksek katma değerli ve daha az enerji tüketen........

© Ekonomim


Get it on Google Play