Yakıt pompası taşıtınızı tanıyacak!
Gelir İdaresi Grup Müdürü Fatih Mehmet GÖKTÜRK
Taşıt tanıma sistemleri, araç filoları başta olmak üzere özellikle kurumsal işletmelerde ve kamuya ait araçlarda, akaryakıt yönetimi ve araç takibini optimize etmek için kullanılan bir teknolojidir. Sistem, araçların yakıt istasyonlarında otomatik olarak tanınmasını ve dolum işlemlerinin sistemle bütünleşik olarak hızlı ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.
Taşıt tanıma sisteminin bileşenlerini, araç üzerine monte edilen cihazlar, pompa üzerindeki alıcı ile merkezi yönetim yazılımı oluşturmaktadır. Taşıt tanıma sisteminin temel çalışma prensibi, aracın tanınması ve otomatik dolum yapılması ile veri toplanması ve yönetimi şeklinde işlemektedir. Taşıt tanıma sistemleri, günümüz modern filo yönetimlerinde yenilikçi bir teknoloji olup kısaca (TTS) olarak adlandırılmaktadır.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) nedir?
Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi kapsamında 5 Ekim 2023 tarih 32330 Sayılı Resmi Gazete’de; yayımlanan “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği” ile daha önce akaryakıt pompalarına bağlanma mecburiyeti getirilen ödeme kaydedici cihazlarına elektronik ortamda anlık veri aktarımı yapabilen, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kurulması zorunluluğu getirilmiştir.
Söz konusu tebliğ Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair 2 ve 3 Sıra No’lu Tebliğ düzenlemeleri ile genişletilmiştir.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) genel olarak akaryakıt istasyonlarında yakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlayan bir sistemdir.
UTTS Bileşenleri Neler?
UTTS Bileşenleri: Taşıt Tanıma birimi (TTB), Taşıt tanıma okuyucu (TTO), Tabanca İletişim Modülü (TİM) ve UTTS Veri Merkezinden oluşmaktadır.
Taşıt Tanıma birimi (TTB) Taşıt deposuna takılan, yerinden söküldüğünde çalışmayan ve içerdiği verilerin kopyalanamadığı bir cihazdır. Temini yalnızca Darphane tarafından yapılır ve yalnızca Yetkili Taşıt Montaj Firması tarafından monte edilebilir.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine (UTTS) geçiş zorunluluğu kapsamında olan taşıtlar ile sisteme geçiş takvimi aşağıdaki gibidir:
Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara, 31 Ocak 2025 tarihine kadar, bu tarihten sonra işte kullanılacak taşıtlara ise kullanmaya başlamadan önce,
Önemli Not! Akaryakıt istasyonu işleten mükellefler ile taşıt sahipleri, 31 Ocak 2025 tarihine kadar taktırma ve kullanma yükümlülükleri bulunan TTO, TTB ve diğer donanımlara ilişkin olarak 31/1/2025 tarihine kadar utts.gov.tr adresinden gerekli başvuru ve kayıt işlemlerini yapmak şartıyla bahse konu donanımları en geç 30 Nisan 2025 tarihine kadar taktırarak ya da montajını yaptırarak kullanmaya başlayabilecekler.
-Temmuz 2025 tarihinden itibaren; motorlu araç ticareti yapanlardan kullanılmak üzere alınanlara, Motorlu Araç Ticareti Yapan Mükellefler Tarafından kayıt ve........
© Dünya
visit website