Bil, båt og bane møtes. Derfor må tømmerterminalen bli på Lierstranda
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Tømmerterminalen (LS) benyttes av fire aktører med mange sortimenter og kunder i hele Europa. I ly av det grønne skiftet vil etterspørselen etter Norsk tømmer øke. Alle fagmiljøer er enig om det. Bruker vi volumtallet én million tilsvarer det 25.000 trailere som losses der i året. Det har vært kjørt inn tømmer fra 70 kommuner i Sør-Norge til LS.
Dette er saken
Avtalen om en tømmerterminal på Lierstranda utløper om få år.
Lier ønsker å bruke området til noe annet. Utviklingen av det store boligprosjektet Fjordbyen passer dårlig sammen med en utskipningshavn for tømmer.
Fremtidig plassering av tømmerterminalen diskuteres med stort engasjement.
I fylkestinget 17. desember var fremtiden for, og videre arbeid med, tømmerterminalen debattert.
Tømmer har en klar ulempe, det er tungt og dyrt å frakte. Det gir tre muligheter. Bil, bane og båt. Bil er den klart dyreste og minst miljøvennlige. Båt er den suverent mest kostnadseffektive og når flere kunder best. (ca. 100 trailere på én kjøl). LS er det eneste brukbare stedet i hele oslofjordsystemet der bil, båt og bane treffes på samme sted. Et enestående logistikk-knutepunkt.
Ved at vi kan opprettholde LS innerst i fjorden der tømmer kan fortsetter å nå ut i verden på båt har dette stor økonomisk betydning, men er også avgjørende i forhold til CO2-avtrykket som vil få økende fokus fremover.
LS er en butikk hvor man må leie plass. Det har aldri vært billig å benytte LS , men alternativene er langt verre. Næringa gjør opp for seg.
Les også
Frykter å bli overkjørt: – Kan ikke sitte på innbytterbenken
Stenges denne muligheten, står vi i igjen med bil eller bane. Uten LS vil tømmer bli kjørt til terminalen Nordsenga ved Kongsvinger med bil, videre til Sverige med tog. Det er ti lastebilmil ekstra og tomme tilbake. Kundene blir dramatisk færre og prisdynamikken opphører.
Nordsjø og Østersjøbassenget fungerer som en slags tømmerbørs.........
© Drammens Tidende
visit website