Samfunn på ville veier: Opplever daglig utskjelling, vold og trusler på jobb
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Tenk deg at du går på jobb hver dag med vissheten om at du kan bli truet, skjelt ut eller i verste fall fysisk angrepet. For mange konduktører er dette virkeligheten. De som sørger for at vi kommer oss fra A til B blir møtt med vold og trusler. Ofte på grunn av noe så banalt som en manglende billett. Dette er uakseptabelt. Spørsmålet vi må stille oss er: Hva har skjedd med samfunnet vårt når dette har blitt en del av arbeidshverdagen i et serviceyrke?
Vi liker å se på oss selv som et fredelig og velfungerende samfunn, men stadig oftere ser vi at grensene for akseptabel oppførsel flyttes. Konduktører, bussjåfører og andre i serviceyrker opplever en økende grad av aggresjon fra kunder. Hva skyldes dette?
Les også
Konduktør ble banket opp: – Ser svært alvorlig på hendelsen
Noe av svaret ligger i et samfunn som er preget av økende ulikhet, stress og frustrasjon. Mange sliter økonomisk, og irritasjonen over små ting, som en billettkontroll, kan antenne konflikter. Legg til en normalisering av aggressivitet i sosiale medier, hvor hets og trusler ofte spres uten konsekvenser, og vi ser hvordan denne kulturen kan smitte over til virkelige møter mellom mennesker.
Konduktører representerer mer enn billettkontroll. De er ansiktene som møter oss med service og sørger for at sikkerheten i togene blir ivaretatt. De møter oss på reisene våre, enten vi er på vei til jobb, familie eller ferie. At de skal måtte frykte for egen sikkerhet er både et svik og en skam.
Det er på tide at både myndigheter, arbeidsgivere og vi som medborgere tar ansvar for å sikre tryggheten til konduktørene våre. En viktig løsning er å sikre at togene følges opp tettere av politiet eller andre nødetater. Synlig tilstedeværelse kan ha en preventiv effekt og bidra til rask inngripen når situasjoner oppstår. Det skaper trygghet for både konduktører og passasjerer.
Togselskaper må prioritere sikkerheten til sine ansatte høyere. Dette inkluderer å legge til rette for bedre samarbeid mellom konduktører og nødetater, og sørge for at henvendelser om trusler eller vold følges opp raskt og konsekvent.
I dag opplever mange ansatte at de står alene, og dette må endres. Gjengangere – personer som gjentatte ganger skaper uro eller utøver vold på togene – må møtes med klare reaksjoner. Når konduktører melder inn slike personer, må saken ikke falle mellom stolene. Det trengs en bedre koordinering mellom transportselskapene,........
© Drammens Tidende
visit website