menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Forvirrer om julegudstjenester

12 0
26.11.2024

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Julen er utvilsomt en viktig del av vår kulturarv, og det er naturlig at skolen lærer elevene om hvorfor og hvordan vi feirer denne høytiden i Norge. Men når kunnskapsministeren mot bedre vitende prøver å definere skolegudstjenester som ikke-forkynnende, må det ryddes opp.

Dette skrev kunnskapsminister kunnskapsministeren

Les også

Selvfølgelig skal elever kunne delta på julegudstjeneste

Det er ikke nytt at opplæringsloven har et forbud mot forkynnelse i opplæringen. Allerede i 2005 ble dette innført i §2-4, men det var da eksplisitt knyttet til . Derfor har veilederen for skolegudstjenester siden den første utgaven i 2009 vært tydelig på at man ikke skal koble KRLE-faget og skolegudstjenester sammen. Grunnen er nettopp at skolegudstjenester er forkynnende.

Denne forståelsen er ikke bare reflektert i lovverket og veilederen som kunnskapsministeren viser til, men også anerkjent av Den norske kirke selv. På deres nettside om skolegudstjenester understrekes det at skolegudstjenester per definisjon er forkynnende. Som daværende kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum skrev i 2016: «Skolegudstjenesten skal være autentisk og derfor ikke nøytral. Elevene skal møte og lære om en levende kristen tro, og i en skolegudstjeneste vil det derfor forkynnes gjennom bønn og salmer, gjennom musikk, kunst og ord.» Dette ble også støttet av daværende preses Helga Haugland Byfuglien.

Når opplæringsloven nå i §14-5 tydelig slår fast at «Opplæringa skal ikkje være forkynnende», uten unntak, skaper det forvirring at kunnskapsministeren hevder at skolegudstjenester fortsatt er tillatt. Hvis det finnes et juridisk grunnlag for dette unntaket, må det presenteres klart. Å henvise til forarbeider uten å spesifisere hvor unntaket ligger, bidrar ikke til å løse uklarheten.

Dette er ikke bare et juridisk spørsmål, men også et praktisk og pedagogisk problem for skoler, lærere og foreldre. Hvert år mottar Human-Etisk Forbund henvendelser fra foreldre som er bekymret for at deres barn blir ekskludert fra fellesskapet når de ikke deltar i skolegudstjenester. Det er viktig at........

© Drammens Tidende


Get it on Google Play