Planlegg julegavebudsjettet før Black Friday
Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
I perioden fra mai og fram til nå har vi mottatt flere henvendelser fra kunder som ønsker samtale om fastrentelån.
Det er ikke så unormalt at dette er noe som treffer oss forbrukere når vi opplever økende rente, og nå en stabil rente på et høyere nivå enn de vi har opplevd de siste ti årene. I tillegg til at renten har økt har også andre kostnader økt, både strøm, vann og mat har hatt endringer i priser likt med økt rente.
Det er en myte at fastrente er et veddemål mot banken. For å gjøre en ting helt klart, banken «vedder» ikke mot kundene sine. Om det er noe du «vedder» mot så er det prognosene for prising i rentemarkedet, men aller mest er fastrente en vurdering du som privatperson gjør for å sikre stabile kostnader på boliglånet ditt i en gitt tid fremover. Avtalen går også motsatt vei, hvor banken er bundet til avtalt rente både ved rentestigning eller rentefall.
Det er mulig å binde boliglånsrenten på tre år, fem år og ti år. Et fastrentelån gir forutsigbarhet for hva rentekostnadene blir i hele bindingsperioden. Akkurat nå gir et fastrentelån et umiddelbart rentekutt sammenlignet med flytende rente, men ja, man kan altså gå glipp av rentekutt i fremtiden dersom rentene faller mer enn det du binder renten din på.
Pengene dine
Privatøkonomi, pensjon, sparing, fond og bolig. Livet er fullt av store og små pengespørsmål.
I Drammens Tidendes faste spalte om privatøkonomi har vi invitert lokale eksperter til å gi tips og råd om hvordan du skal få bedre orden på økonomien din.
Har du innspill eller spørsmål om temaer vårt ekspertpanel bør skrive om, send det til meninger@dt.no.
Det samme gjelder flytende rente, vi vet ikke om fasiten blir en større eller mindre reduksjon av renten fremover, eller om vi får en økning.
Fortsatt er det bare fire prosent som velger fastrentelån i Norge. I Sverige og Danmark er andelen opp mot 30–50 prosent. Selv om det naturligvis er forskjeller mellom oss og nabolandene, er det ingen åpenbare grunner til at fastrentelån skal være så mye mindre vanlig i Norge. Dansker og svensker har også fastrentelån i banken, og deres banker vedder heller ikke.
Luk ut myter og tenk heller mer på hvilken risiko privatøkonomien tåler, hvilke fremtidsutsikter du har og om forutsigbarhet er viktig for deg.
Når det nå nærmer seg et nytt år, et nytt økonomisk år, så........
© Drammens Tidende
visit website