Overalt får vi spørsmål om far er samtykkekompetent, men hvem andre kan samtykke på hans vegne?
Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Spørsmål: «Min far har fått en demensdiagnose i relativt ung alder. Hans samboer eller jeg er med ham til fastlege, utredninger og møter med kommunen. Han har den siste tiden også hatt en del besøk på legevakt og akuttinnleggelser på sykehus etter fall.
Overalt får vi spørsmål om far er samtykkekompetent. Han er ikke umyndiggjort men jeg forstår ikke hva samtykkekompetanse betyr i praksis. Er det hans samboer som i tilfelle skal samtykke på hans vegne?»
Dette svarer Pasient- og brukerombudet
Pasient- og brukerombudet mener det er viktig at du vet hvilke rettigheter du har som pasient eller bruker.
Kunnskap gjør det lettere for deg å kontakte hjelpeapparatet og vite hva du har rett til eller hva du kan be om når noe er uklart eller vanskelig.
I denne spalten publiserer Drammens Tidende spørsmål og svar om problemstillinger som gjelder helse- og omsorgstjenestene.
Har du spørsmål? Send dem til Paisent og Brukerombudet på e-post: buskerud@pasientogbrukerombudet.no eller i brev.
Mer generell informasjon finner du på www.pasientogbrukerombudet.no.
Pasient- og brukerombudet svarer: –Jeg er glad du stiller akkurat dette spørsmålet. Det er mange som synes dette er vanskelig, men som likevel ikke tør å ta det opp fordi de føler det er en forventning om at dette er noe alle vet eller bør vite.
Samtykkekompetanse, eller beslutningskompetanse, er vår juridiske rett til å bestemme i egne liv og ta egne valg. Vår selvbestemmelse er en viktig menneskerettighet. Når vi er samtykkekompetente har vi både evne til å ta avgjørelser, og forstå konsekvensene av valgene våre.
Pasient- og brukerombudet
Pasient- og brukerombudet hjelper pasienter, brukere og pårørende med råd, veiledning og bistand i møte med helsetjenesten.
All hjelp er gratis og ombudet har taushetsplikt.
Du kan være anonym når du tar kontakt med Pasient- og brukerombudet.
Utgangspunktet er derfor at pasienter og brukere selv skal samtykke til helsehjelp eller omsorgstjenester. I dette ligger også en rett til å si nei til forslag og tilbud. For å kunne si ja eller nei, må det gis god informasjon, og den skal være tilpasset den enkeltes forutsetninger, det vil si alder, språk og funksjonsevne. For en pasient som har fått en demenssykdom, må det for eksempel brukes tid slik at informasjonen blir mest mulig........
© Drammens Tidende
visit website