Istraživač Centra za evropske politike Miloš Pavković ocenjuje da neuspeh pregovora Beograda i Prištine po pitanju dinara utiče na kredibilitet EU, a da će u novoj rundi razgovora presudna biti uloga Miroslava Lajčaka kao glavnog posrednika.

“Očigledno da dve strane, Beograd i Priština imaju dijametralno suprotne stavove kada je u pitanju dinar. Pretpostavljam da je stav Beograda da bi trebalo da se licenciraju neke bankarske ustanove kako bi nastavilo funkcionisanje dinara, dok je za Prištinu to samo pitanje tranzicije na evro. Presudna je uloga Evropske unije i kako će Miroslav Lajčak dalje posredovati po ovom pitanju”, rekao je Pavković za Kosovo onlajn.

On kaže da ovo nije prvi put da nema pomaka u dijalogu i da taj proces traje, kako je rekao, poslednje dve-tri godine, a uzroke vidi u činjenici da je EU posrednik u pregovorima i da nema mehanizme da natera obe strane da na nešto pristanu ili implementiraju.

“Kada uzmemo u obzir i prethodne propale runde i nedostatak implementacije Ohridskog sporazuma to definitivno utiče na kredibilitet Evropske unije kao aktera. Videli smo da EU kad god nije mogla da izađe na kraj sa dvema stranama, u pomoć je pozivala SAD da bi one izvršile taj pritisak”, kazao je Pavković.

„Raspravi o NATO bombardovanju Srbije nije mesto u Savetu bezbednosti UN“: Gogić izneo razloge zbog kojih je predlog Rusije u SB UN odbačen

Naglasio je i da je dodatna otežavajuća okolnost činjenica da EU ulazi u predizbornu kampanju.

“Evropska unija je dosta ograničena i njen kredibilitet je veoma ugrožen. Trebamo da imamo u vidu da Miroslavu Lajčaku ističe mandat za par meseci. EU polako već ulazi u predizbornu kampanju za izbore za Evropski parlament koji nas očekuju u junu i to sve treba imati u vidu kada govorimo o manevarskoj prostoru i mogućnosti da EU utiče na obe strane u dijalogu”, kaže Pavković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Ime *

Komentar


QOSHE - „Ugrožen kredibilitet EU“: Analitičar Miloš Pavković kaže da je po pitanju dinara na Kosovu presudan uticaj Lajčaka - Kosovo Online
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

„Ugrožen kredibilitet EU“: Analitičar Miloš Pavković kaže da je po pitanju dinara na Kosovu presudan uticaj Lajčaka

17 0
26.03.2024

Istraživač Centra za evropske politike Miloš Pavković ocenjuje da neuspeh pregovora Beograda i Prištine po pitanju dinara utiče na kredibilitet EU, a da će u novoj rundi razgovora presudna biti uloga Miroslava Lajčaka kao glavnog posrednika.

“Očigledno da dve strane, Beograd i Priština imaju dijametralno suprotne stavove kada je u pitanju dinar. Pretpostavljam da je stav Beograda da bi trebalo da se licenciraju neke bankarske ustanove kako bi nastavilo funkcionisanje dinara, dok je za Prištinu to samo pitanje tranzicije na........

© Danas


Get it on Google Play