Genç Cumhuriyetin 1936 yılı bilançosu
Trabzon’da çıkan Yeniyol gazetesi, Atatürk’ün kurduğu genç Cumhuriyetin, 1936 yılında, Anadolu’da eğitimden ekonomiye, ulaştırmadan kültür-sanata kadar belli başlı çalışmalarını şöyle sıralamıştı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinde etnik köken, din ve mezhep farkı gözetilmeden tüm Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının; Türk milletinin/ulusunun eşitliği esastır. Atatürk’ün bir ulus devlet olarak kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde millet/ulus, tek bir etnik kökene, tek bir dine veya mezhebe dayanmaz. Bu nedenledir ki Atatürk’ün kurduğu genç Cumhuriyet, Misakı Milli sınırları içinde her bölgeyi, en ücra köşesine kadar, kalkındırmak, uygarlaştırmak için çaba sarf etmiştir. Cumhuriyet, kuruluş felsefesi gereği, her şeyden önce, yüzyıllarca adeta kaderine terk edilmiş; ağaların, şeyhlerin, şıhların gölgesinde aşiretlerin, tarikatların, cemaatlerin baskısı altında ezilmiş, sömürülmüş ve her bakından geri bırakılmış Anadolu’nun, özelikle de doğusunun kötü kaderini değiştirmek istemiştir.
Yeniyol, 1 Ocak 1937
Örneğin, 1936 yılında Trabzon’da günlük olarak çıkmaya başlayan Yeniyol gazetesi, 1 Ocak 1937 tarihli sayısında, Türkiye Cumhuriyeti’nin 1936 yılı bilançosunu şöyle çıkarmıştır:
***
Trabzon’da çıkan Yeniyol gazetesi, Atatürk’ün liderliğindeki genç Cumhuriyetin, 1936 yılında Anadolu’da eğitimden ekonomiye, ulaştırmadan kültür-sanata kadar belli başlı çalışmalarını böyle sıralamıştır. Genç Cumhuriyetin 1936 bilançosuna........
© Cumhuriyet
visit website