Milliyetçilik değil millicilik (2)
[Milliciliğin ahlaki değeri, millicilik ve vatanseverlik arasındaki ilişki ve millicilik ile kozmopolitizmin uyumluluğu felsefi tartışma konularıdır. Millicilik, muhafazakârlık (milliyetçi-muhafazakârlık) ve/veya sosyalizm (sol millicilik) gibi çeşitli siyasi hedefler ve ideolojilerle birleştirilebilir, her ikisi de genel olarak ulus devleti savunmak ve ulusal kimliği korumak için aynı ilkeleri savunur ve sivil, kültürel ve/veya etnik türden farklı millicilikler de bulunur, ancak sosyoekonomik ilkeler konusunda farklılık gösterir.
Millicilik, 19. yüzyılın ortalarından itibaren, bir ülkenin nüfusu içinde az ya da çok yaygın ve yüceltilmiş olan ve (özellikle yirminci yüzyılda) birçok siyasi doktrin veya ideolojiye davet edilen ulusal bir duygu olarak ortaya çıktı. Ulusal kurtuluş ve kuruluş mücadelelerini haklı çıkarmada erdemli olarak kabul edilmiş olabilir, ancak aynı zamanda 20. yüzyılın etnik temizliği için bir gerekçe olarak da hizmet etti. Bu her yerde bulunma, belki de Avrupa hanedanlarının bazı danışmanlarının 1848 halklarının baharı kadar erken bir tarihte anlamış oldukları gibi, ulusal duyguların “güçlü bir şekilde seferber edici” hale gelmesiyle açıklanabilir.
Tanım ve anlambilim:
Bénéi’ye göre millicilik, “siyasi ve ulusal birimler arasında bir uyuşumu öngören bir ilke veya ideoloji” olarak........
© Cumhuriyet
visit website