menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

ABD, Çin’i  Hint-Pasifik Bölgesine hapsetmek istiyor!

5 1
29.07.2024

ABD’de Biden'ın seçim yarışından çekilmesinin yankıları halen sürerken, yeni başkan adayı mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in seçim kampanyası tüm hızıyla devam ederken, ABD Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı, sessiz sedasız Asya turuna çıktılar. Gezinin ilk durağı Japonya’ya giden Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı pazar günü burada mevkidaşlarıyla bir araya geldiler. 2 2 adı verilen toplantı marjında Japonya ve ABD Hint-Pasifik bölgesinde geçen yıl Camp David görüşmelerinde alınmış kararların uygulanmasını masaya yatırdılar.

2 2 toplantısında Japonya Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı, Amerikalı mevkidaşlarıyla birlikte Hint-Pasifik’teki savunma güçleri arasında ilişkilerin daha derinleştirilmesine, birlikte çalışabilirliğin ve işbirliğini kolaylaştırmaya, her iki ülkenin caydırıcılık yeteneklerini desteklemeye ve istihbarat paylaşım ve siber güvenlik önlemlerini genişletmeye yönelik birbirlerine taahhütte bulundular. Ayrıca, Japon ve Amerikalı Bakanlar, Çin’in Güney ve Doğu Çin denizlerindeki faaliyetlerini Kuzey Kore’nin füze geliştirmesi ve Rusya ile artan işbirliği gibi stratejik zorlukları görüştüler.

Özellikle, toplantıda geçtiğimiz yıl Camp David görüşmelerinde alınan karar uyarınca ABD ortak kuvvet karargahının yeniden yapılandırılması gündeme geldi. Ayrıca 2025 yılında kurulması planlanan yeni bir karargâh olan Japonya Ortak Operasyon Komutanlığı da bu görüşmenin ana konularından birisiydi. Japonya Ortak Operasyon Komutanlığı merkezi Hawaii’de bulunan Hint- Pasifik Komutanlığının muadili olarak hareket edeceği söyleniyor. Bir başka deyişle Japonya Ortak Operasyon Komutanlığı Japonya’nın Hint-Pasifik komutanlığı olarak da görülebilir.

Japonya ve ABD bakanlarının yaptıkları açıklamada Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki faaliyetlerini özellikle de son döneme Filipinler ile karşı karşıya gelmesini sert bir şekilde eleştirdiler. Bunun yanında, Çin’in Doğu Çin denizindeki faaliyetlerini kınayarak, Çin’in statükoyu zorlama yoluyla tek taraflı olarak değiştirmeye çalışmakla suçladılar ve Rusya’nın Pekin ile askeri işbirliğini eleştirdiler.

Japonya ve ABD, Çin’in Hint-Pasifik bölgesinde ve ötesindeki en büyük stratejik zorluğu temsil ettiğini de söylediler ve bu nedenle en batısı Tayvan’dan sadece 110 km uzaklıkta bulunan Japonya’nın güneybatı adalarında ABD-Japonya ikili varlığını artırma hedeflerini yinelediler. Hedeflerinin Tayvan boğazı genelinde gelişebilecek kışkırtıcı eylemler olduğunu söylediler.

Bunun yanında, ABD ile Japonya ortak balistik füze üretme kararı aldılar. Bu bağlamda, Japonya’da Patriot karadan hava füzelerinin ve gelişmiş orta menzilli havadan havaya füzelerin üretimini artırmak için bir plan kabul edildi. Bilindiği üzere Japonya Patriot füzelerinin üretildiği en önemli merkezlerden birisidir. Japonya, balistik füze teknolojisi alanında ABD’den de ileridedir. Son dönemde, ABD, Japonya ile ortak balistik füzeler geliştirmektedir. Özellikle, bunlardan en çok bilinenlerden bir tanesi hipersonik füzelerdir.

İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından ABD hazırlamış olduğu Japonya anayasasının dokuzuncu maddesinde Japonya’nın silahlı kuvvet........

© CGTN Türk


Get it on Google Play