menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla eledacüM Günü

8 0
yesterday

“Çöl” kelimesi, metrekare başına yıllık 200 mililitrenin altında yağış alan, buharlaşan sıvının yağıştan daha fazla olduğu yörelere verilen genel bir isim olarak kullanılıyor. Çölleşme ise var olan çöllerin genişlemesi değil, yeni çöllerin oluşması anlamına geliyor. Günümüzde 2 milyardan fazla sayıda insanın doğrudan çölleşme ve kuraklıktan etkilendiği ve 10 milyon insanın çölleşme nedeniyle göçmen konumunda olduğu tahmin ediliyor.

Bu kısa tanımlama ve durum tespitinden sonra başlıktaki “mücadele” kelimesinin ters yazılmasının nedeninin Birleşmiş Milletler’in (BM) 1994 yılında aldığı kararı yeni bir karar almadan değiştirmesine dikkate çekmek için olduğunu belirtmek istiyorum. Aşağıdaki satırlarda bunu açıklayacağım.

Günümüzden yaklaşık 32 yıl önce, 19 Aralık 1994 tarihli BM 92. Genel Kurulu’nda 17 Haziran’ın 1995 yılından itibaren “Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü” olarak kabul edilmesine karar verildi. Genel Kurul gerekçesini; “… Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi'nin uygulanmasına yönelik eylemin teşvik edilmesinin, özellikle Afrika'da ciddi kuraklık ve/veya çölleşme yaşayan ülkelerde kamuoyu farkındalığı gerektirdiğini dikkate alarak,

Yerel, ulusal, alt bölgesel, bölgesel ve uluslararası düzeylerde kamuoyu farkındalığı gerektirdiğini kabul ederek,

Çölleşme ve kuraklığın küresel boyutlu sorunlar olduğunu, dünyanın tüm bölgelerini etkilediğini ve özellikle Afrika'da çölleşme ve kuraklıkla mücadele etmek için uluslararası toplumun ortak eylemine ihtiyaç duyulduğunu kabul ederek,

Özellikle Afrika'da ciddi kuraklık ve/veya çölleşme yaşayan ülkelerde çölleşmeyle mücadelede uluslararası işbirliğinin ve ortaklığın önemini ve gerekliliğini kabul ederek,

… karar verir.” olarak tanımladı.

17 Haziran’la ilgili etkinliklerin yürütülmesi için “BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi” birimi görevlendirildi. Yaklaşık 26 yıl boyunca 92. Genel Kurul’da belirlenen ismiyle gerçekleştirilen etkinlikler, 2020 yılından itibaren bizzat BM tarafından “mücadele” dışlanarak, “Dünya Kuraklık ve Çölleşme Günü” olarak adlandırılıyor.

Karşılaştığımız bu durum, yakın tarihte yaşananları akla getiriyor. Örneğin, ABD Başkanı Trump tarafından “Gazze Barış Kurulu” tanımlanarak inisiyatifsiz hale getirilmeye çalışılan BM Güvenlik Konseyi’nden esasında çok daha önce BM ve organlarının “mücadeleden vazgeçerek” kendilerinin işlevsizliğini yaratmış, kabul etmiş olduğunu birebir izleyebiliyoruz.

Birleşmiş Milletler yerine neden Barış Kurulu?

Kapitalizmin insana ve doğaya karşıtlığı

Sınıflı toplumlarda tarih boyunca olduğu gibi, günümüzde de yaşanmakta olan sorunların birinci boyutunu mülkiyet ilişkisi oluştururken, kapitalist toplumlarda ikinci boyutunu da........

© Bianet