menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

“Hepimizin bir şeyler anlatma derdi var”

18 3
08.06.2024

*Görsel betimleme: Fotoğrafta, müzik grubu Whale Room üyeleri var. Üç kişi bir kanepe üzerinde oturuyor. Soldaki kişi, gözlüklü ve sakallı bir erkek, desenli bir kazak giymiş. Ortada ve sağda iki kadın oturuyor. Ortadaki kadın kısa, düz siyah saçlı ve tek omzu açık bir elbise giymiş. Sağdaki kadın ise uzun dalgalı saçlı ve uzun kollu bir elbise giymiş.

Whale Room, günümüzde iç içe geçmiş, her gün bir yenisi türeyen “kategorize edilmiş müzik” tanımına uzaktan bakan, kendi yollarında yürüyen bir grup.

2019 yılında temelleri atılan Whale Room, ilk şarkısı “The Deep Room” ve Elçin Orçun ile birlikte seslendirdikleri, kadın cinayetlerine dikkat çeken ikinci şarkıları “Beni Sevdiğini Sakın Söyleme”yi geçtiğimiz yıllarda yayınlamıştı.

Şarkılarında “yeni” olanın değil, keşfedilmemiş olanın peşinden giden Whale Room’la müzik geçmişlerini, elektronik müzikle bir araya getirdikleri hikâye anlatıcılığını konuştuk.

Grubun ismi nereden geliyor?

Serkan: “Balina Odası” fikri 2019 Eylül ayında Casablanca’da, okyanus kıyısında bir performans sonrası doğdu. Koskoca deryada yeryüzünün yaşayan en büyük canlısının yalnızlığı ironisi ile tanıştık. Pandemi dönemi bu duyguyu fazlası ile besledi. İlk fırsat bulduğumuzda da su yüzüne çıkıp soluklandık. Casablanca’yı boylu boyunca kese bir tren hattı var. Zengin kent merkezinden çıkıp, yoksul mahallelerden geçerek okyanusa ulaşıyorsunuz. Yaşadığımız bu yolculuğun şarkılarımızda ne kadar etkisi var tam bilemiyorum ama o gece çaldığımız en güzel sahnelerden birisinden coşku ve mutlulukla inip okyanusa inişimiz bizde mutlaka keskin değişimler yarattı.

Nasıl bir araya geldiniz? Whale Room’a kadar “dinleyici” olarak yaptığınız müziğe yakın işlerle mi ilgileniyordunuz?

Ferdane: Aslında yakın bir dostumuzun hayalini gerçekleştirmek için oldu ilk bir araya geliş sebebimiz. Uzun yıllardır tanışıyoruz fakat dövme artisti ve ressam dostumuz Özge’nin emprovize müzik eşliğinde yine emprovize resim yapma hayali vardı. Birlikte Mahal Art sanat galerisinde bir gösteri yaptık. Çok sevdik birlikte çalmayı. Ardından beş performans daha yaptık. Tüm bu performanslar ortak bir hikâye üzerinde kurgulanmış daha çok experimental/ambiental bir sound’la desteklenen alt hikâyelerden oluşuyordu. 2023 Temmuz’unda planlı bir sound arayışı çalışması başlattık. Elimizde seksen beş tema vardı. Sound’a karar verdikten sonra da yeni şarkılar üretmeye başladık.

Aslı: Kendimizi iyi dinleyiciler olarak konumlandırabiliriz. Mesela birlikte dinleme alışkanlığımız var. Yeni sound’lara........

© Bianet


Get it on Google Play