Amalie Lyhne har noteret sig en »dybt bekymrende udvikling« herhjemme. Nu advarer hun: »Vores demokrati skal kunne holde til en dansk Trump«
Uenigheden om Donald Trump og hans ageren, som fylder en del i borgerlige kredse i øjeblikket, handler i høj grad om synet på demokrati:
Er demokrati blot flertalsstyre, og er Trumps opgør med de demokratiske institutioner og den liberale retsorden derfor positivt, fordi alle disse principper, regler og institutioner spænder ben for folkets vilje?
Eller er demokrati mere end flertalsstyre – magtens tredeling, individuelle frihedsrettigheder, pressefrihed, retsorden og retssikkerhed – og er Trumps ageren derfor dybt bekymrende, fordi den nedbryder alle disse ting?
Det er derfor, at så nørdede ting som demokratiske strukturer og principper pludselig bliver diskuteret i debatspalterne og på sociale medier.
Er man Trump-kritisk – som langt de fleste danske borgerlige heldigvis er – er det helt store spørgsmål naturligvis, om det amerikanske demokratis institutioner kan holde til Trump-regeringens angreb på dem:
Bliver det for eksempel et illiberalt amerikansk demokrati a la Ungarn, som står tilbage om et par år?
Det er i hvert fald tydeligt, at de nye folk i Det Hvide Hus lige nu forsøger at samle magten hos præsidenten på bekostning af blandt andet domstolene.
Men midt i forfærdelsen over udviklingen i USA må vi ikke glemme at værne om vores eget demokrati.
»I det offentlige rum overvåges borgerne mere og mere uden dokumentation for effekten, og samtidig bliver vi udsat for markant mere dataovervågning end tidligere.« Fold sammen
Læs mere Foto: Søren Bidstrup.Vi så under coronakrisen, hvor lidt der skulle til, før vi også herhjemme satte helt afgørende demokratiske principper ud af kraft. For eksempel ville........
© Berlingske
