İlle de “vatan, millet, Sakarya!”
“Memleket” meseleleri ile çok uzun süredir haşır neşiriz. Ama ortalığı toz ve dumanın kapladığı günümüz Türkiye’sinde, artık “memleket” kelimesinin anlamının bile karmakarışık olduğunu görenlerdeniz. Eskiden “Vatan, Millet, Sakarya” üçlemesi, bir insanın karşılıksız olarak memleket sevdasına işaret ederken, şimdilerde “enayilik” anlamına gelen bir aşağılama haline de getirilmiş bulunmakta.
Türk insanının “çantada keklik” zannettiği memleket kavramının, o kadar da çantadaki keklik olmadığını bir kere daha anlamamız için, memleketten binlerce kilometre uzaklara gitmek gerekiyormuş herhalde. Yaşadığımız o an, unutulmaz şairimiz Hasan Hüseyin Korkmazgil’in Ağlasun Ayşafağı epik nehir-şiirindeki satırları hatırlatan bir kurgudaydı:
“Ben aşkı oralarda bir gömüt kapağında gördüm de bir gece, çıldırayazdım.
Mermer bir gömüt kapağında oralarda bir sokağın.
Temmuz tozlarında bir gece el ayak çekilmişti.
Selvi uzun meşe bodur çay serin.
Beni unutmayın beni unutmayın diyordu birileri.”
Şairimiz Hasan Hüseyin, Torosların tepelerinde bir yerde, ayışıklı bir gecede, Anadolu'nun destanını düşünüp yazmıştır bu uzun şiiri. Memlekete ve ötelerden gelen tarihine duyduğu derin aşk ile düşüncelere ve düşlere dalan Hasan Hüseyin, Anadolu insanının özlemlerini ve endişelerini yaşayanların destanını yazmıştır.
Biz de o Ağlasun Ayşafağı anını, Toroslardan binlerce kilometre ötelerde bir yerlerde, yeniden yaşadık bu son Amerika turnemizde. Ohio’da, mısır tarlalarının ortasındaki bir üniversite kampüsündeydik daha iki gün önce. Konserimizden hemen sonra, bizim gibi İngilizcesi biraz aksanlı genç bir kız öğrenci geldi ve biraz da utanarak sizinle biraz konuşmak istiyorum dedi. Konser sonrası bu tür öğrenci sohbetleri çok olduğu için, kabul ettik ve herkes gittikten sonra, biraz sohbet için salonun bir köşesinde oturduk.
Adının Zahra olduğunu söyleyen genç öğrencimiz, “ben kendimi tamamiyle kaybolmuş hissetmekteyim, ne yapmam gerek” deyince biraz da irkildik. Çünkü genel olarak çaldığımız müzik, okuduğumuz şiirler konusunda........
© Aydınlık
visit website