Yeni bir OYAK yasası hazırlamanın zamanı gelmedi mi? - I
1961’de kurulan OYAK’ın, günümüzde 470.484 üyesi, yani 470.484 patronu vardır. Yüzbinlerce OYAK üyesinin maaşlarından kesilen zorunlu aidatların dönüştüğü yatırımlar; Türkiye’nin toplam ihracatının %1,81’ini gerçekleştirmiş ve 38.796 emekçinin de ekmek kapısı olmuştur.
OYAK’ın 470.484 patronu, yani üyesi; “zorunlu” ve “isteğe bağlı” olmak üzere iki ayrı gruptan oluşur. TSK’da görev yapmaya devam eden tüm subay, astsubay ve muadilleri, OYAK’ın zorunlu üyeleridir. Toplamı 158.082 olan zorunlu üyeler, tüm OYAK üyelerinin yalnızca 3,6’sı, kabaca 1/3’üdür. Uzman erbaşlar; subay, astsubay ve muadili olmayan diğer MSB, Jandarma ve Sahil Güvenlik personeli; OYAK çalışanları; yarıdan fazlası OYAK sermayeli olan şirket çalışanları ise, “isterlerse” OYAK’a üye olurlar. Çalışma hayatları devam eden bu gönüllü OYAK üyelerinin sayısı ise 244.963’tür ve tüm OYAK üyelerinin R’sidir. Zorunlu veya istekli üyeler, emekli olduklarında isterlerse, OYAK emeklilik yardımının en az ¼’ünü, maaş karşılığında OYAK’ta tutmaya devam ederek üyeliklerini devam ettirebilirler. Emekli oldukları hâlde, OYAK’a üyeliklerini devam ettirenlerin sayısı da 67.439’dür. İşte, tüm OYAK üyelerinin ,3’ünü oluşturan bu emekli OYAK üyeleri, her ne kadar OYAK Yönetimi tarafından –yasadaki tanımının aksine- ikinci basamak tamamlayıcı mesleki emeklilik fonu müşterisi- muamelesi yapılmaya çalışılmakta ise de, OYAK varlıklarının C’ünün sahibidirler. Yani, OYAK’ın en fazla katkı sağlayan patronlarıdır.
1961 OYAK Yasası’na göre OYAK Yönetimi’nin taban organı “Temsilciler Meclisi”dir ve 3 yılda bir toplanır. Yasada, Temsilciler Meclisi’nin 50-100 kişiden oluşturulacağı yazılı olmakla beraber Milli Savunma Bakanlığı, 75 kişilik........
© Aydınlık
![](https://xhcrv35j.dev.cdn.imgeng.in/img/icon/go.png)