Türkiye-İngiltere ittifakı
İngiltere bu coğrafyalarda daha aktif olmaya çok istekli ama çok iyi üst düzey ilişkilerine rağmen sahada karşılığı yok. Ayrıca bölge ülkesi değil. Bu konjonktür Türkiye-İngiltere ittifakının önünü açıyor. ABD’nin bu ittifakı desteklemesi üç ülkenin her konuda fikir birliği sağlandığını göstermiyor.
Bu ittifakın asıl kurucusu ne ABD ne Türkiye. İttifakı İngiltere uzun süredir sabırla kuruyor. Londra, yeniden eski dünyanın patronu olmakta kararlı. Fakat bu patronajı tek başına yürütemeyeceğinin farkında. Peki İngiltere neden ortak olarak bir başka ülkeyi değil de Türkiye’yi seçti? Orta Asya, Kafkaslar, Balkanlar, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Kıta Afrika’sında, bu coğrafyaların hepsinde etkili olan bir başka bölge devleti var mı? Avrasya blokunun üç ülkesinde de otuz milyondan daha kalabalık Türk azınlıkların olması, Türkiye’nin bir başka avantajı.
İngiltere, Türkiye’yi bugün değil on yıl önce ortak olarak belirledi. Londra, ABD’nin Pasifiğe yöneleceği belli olunca, Pasifikte ABD’nin başlıca ortağı olmanın yanında eski dünyada daha aktif olmaya karar verdi. Fakat ABD’nin bile çuvalladığı bu coğrafyada tek başına başarılı olamayacağının farkında olarak hareket etti. İngiltere, Türkiye’ye ilk açık desteğini hendek-çukur savaşlarında verdi. Türkiye’nin başlattığı operasyona batıdan gelecek tepkileri sınırladı. PKK’ya destek verilmesini engelledi.
15 Temmuz ihanetinde yanı başımızda tek batı ülkesi vardı: İngiltere. ABD, FETÖ vasıtasıyla Türkiye’yi uydu ülke yapmaya çalışırken İngiltere güçlü bir Türkiye’den yanaydı. Libya’da, Somali’de,........
© Analiz
visit website