menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ÖĞRETMENLE KONUŞMALAR

10 5
10.04.2025

Nedir öğretmenlik Öğretmenim, Türkiye’de öğretmen olmak nasıldır?

Öğretmenlik bence meslek değil yaşam tarzıdır. Okul bitince başlayan öğretmenlik ölünceye kadar devam eder. Öğretmen maaşını düşünmeden işini yapana denir. Öğretmenlik çok zevkli ve değerli bir uğraştır. Türkiye’nin bugünkü koşullarında ise öğretmenlik zordur. Geçim sıkıntısı, atama süreci, okulların ve sınıfların yetersizliği ve mevcut eğitim sistemi öğretmenliğin zor yönleridir.

Öğretmen olabilmek için genellikle üniversitelerin eğitim fakültelerini bitirmek gerekmektedir. Farklı fakülteleri bitirenlerin pedagojik formasyon eğitimi almasıyla da öğretmen olunur. Bütün bunlar zorlu eğitim süreçleridir. Okul bittikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğretmenlik yapabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ve mülakatlardan başarılı bir şekilde geçmek gerekir. Kadrolar sınırlıdır, rekabet hızlıdır. Bütün bunlar öğretmen olabilmenin kolay bir iş olmadığını göstermektedir.

Eğitim fakülteleri, Türkiye’de öğretmen yetiştiren ana kurumlardır. Eğitim fakültelerindeki bölümler, öğretmen adaylarını farklı branşlar için yetiştirir. Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, İngilizce, Matematik, Fen Bilgisi, Türk Dili ve Edebiyatı, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık gibi öğretmenlik bölümleri vardır. Vakıf ve özel üniversitelerin eğitim fakülteleri de aynı programları uygulamaktadırlar.

Özel Eğitim Fakültelerinde ise Özel Eğitim Öğretmenliği, Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği bölümleri vardır. Pedagojik formasyon sertifikası programları belirli bir lisans programından mezun olan kişilerin o branşta öğretmen olabilmeleri için gerekli pedagojik eğitimi almalarını sağlamaktadır. Son yıllarda formasyon süreci üzerinde değişiklikler yapılmış, daha da zorlaştırılmıştır. Mesleki Eğitim........

© Akdeniz Gerçek