Alle monarker bør abdisere. Det er nødvendig å tenke nytt.
Om monarki ikke skal bli synonymt med gerontokrati, er det nødvendig å tenke nytt om hvordan tronskifter skal foregå.
Monarkier er en anakronisme, sies det ofte, men likevel holder ti dynastier stand i Europa. Det skyldes i hvert fall delvis at de har greid å tilpasse seg endrede tider. En slik nødvendig tilpasning er at det blir stadig vanligere å abdisere. Av hensyn til monarkiet bør alle monarker abdisere før alder og helse gjør at de ikke lenger har kraft til å utføre oppgavene sine – og før arvingene begynner å dra på årene.
Folk lever stadig lengre, og monarkene er intet unntak. Før døde de vanligvis når de var i 60- eller 70-årsalderen. I dag lever de som regel til både 80- og 90-årene. Om monarki ikke skal bli synonymt med gerontokrati, er det nødvendig å tenke nytt om hvordan tronskifter skal foregå.
Storhertug Jean av Luxembourg gikk foran med et godt eksempel. Han abdiserte i 2000 da han var 79 år, men levde 19 år til. Dermed besteg sønnen Henri tronen da han var 45 i stedet for da han var 64.
Dronning Elizabeth regjerte derimot til sin død ved 96 års alder og etterlot tronen til en sønn som nærmet seg 74. Holder kong Charles det gående like lenge, vil prins William være i 60-årene når hans tur kommer.
Kong Harald blir i år den eldste monarken i norsk historie, mens kronprins Haakon har passert 50.
Allerede i 2010 viste en meningsmåling at 55 prosent mente at kronprinsen ikke burde bli for gammel før han ble konge. 79 prosent syntes at kong Harald burde få abdisere om han ønsket det.
Danskene var enda tydeligere. På tross av dronning Margrethes store popularitet ønsket under........
© Aftenposten
visit website