Seçim yanlılığı (Selection bias)
Bu yazımda, günlük hayatta çok sık karşılaştığımız bir durumdan, Seçim yanlılığı probleminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı hazırlarken Fethi Tekyaygil’in Medyum’daki yazısından da yararlandım.
Öncelikle seçim yanlılığı nasıl bir durumdur açıklayalım. Bir bölgede yaşayan farklı eğitim düzeylerinde insanlar olduğunu düşünelim. Diyelim ki bu insanların belirli bir siyasi görüş hakkında ne düşündüğünü öğrenmek istiyoruz. Herkese ulaşıp sorumuzu cevaplamalarını istersek bu çok zaman alan, maliyeti yüksek bir iş olur. Ayrıca bazı insanlara ulaşmak mümkün olmayabilir veya bazıları da cevap vermeyi kabul etmeyebilir. Bu durumda, herkese ulaşmak yerine içlerinden bir gruba ulaşıp onların görüşlerini almak genel olarak kabul gören bir yöntemdir. Burada dikkat edeceğimiz en önemli nokta, belirlediğimiz özellik (eğitim düzeyi) itibariyle bölgenin tamamını temsil edebilecek bir grup insan seçmeye çalışmaktır. Bu gruba örneklem adını veririz. Eğer örneklemin temsil yeteneği olmazsa seçtiklerimizde yanlı davranmışız demektir.
Tekyaygil’in bahsettiği gibi seçim yanlılığı birçok farklı şekilde olabilir. Bunlardan ilki Kapsam Yanlılığıdır (Coverage........
© 12punto
visit website