menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Çin ve Rusya arasındaki asimetrik ortaklık

35 1
01.06.2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeniden seçilmesi ve beşinci defa göreve gelmesinin ardından ilk yurtdışı ziyaretini Çin’e yaptı. Çin ziyareti şüphesiz tesadüfen seçilmedi. Bu, Çin lideri Xi Jinping'in geçen yıl yaptığı dostluk jestine bir yanıttı. Xi Jinping'in son iki döneminde ilk ziyareti Moskova'ya olmuştu. Son 13 yılda Putin ve Jinping çeşitli formatlarda yaklaşık 40 kez buluştu. Şubat 2022'de Ukrayna'da savaş çıkmadan önce, Çin ve Rusya arasında "sınırsız ortaklık" kuruldu. Putin, bu ziyaretle bu ortaklığı güçlendirerek tüm dünyaya güçlü bir mesaj vermek istiyor.

Ukrayna'daki savaşın 2. yıldönümünde “gerçek kazananlar”dan daha önceki yazımda bahsetmiştim, ancak birçok siyasi yorumcu bu savaşı Rusya'nın Çin'e "bir hediyesi" olarak nitelendiriyor. Neden? Çünkü Çin, son yıllarda Rusya ile ticari ve askeri bağlarını büyük ölçüde güçlendirdi, Yuan’ın statüsü/değeri yükseldi ve Rusya pazarı Çinli şirketlere daha da açıldı. 2023'te Yuan, ABD dolarını bile geride bırakarak Moskova Borsası'nda en popüler para birimi haline geldi. Bu artan işbirliği, ABD ve müttefiklerinin her iki ülkeye, özellikle de Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle Moskova'ya yaptırımlar uygulaması sonucunu doğurdu.

Batı, Çin'in Rusya'nın yaptırımlara direnmesinde önemli bir rol oynadığını ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaş alanında kullandığı kilit teknolojiyi sağladığını söylüyor. Çin'i Rusya'nın savaş makinesine güç sağlayacak elektronik veya mikroelektronik malzemeleri tedarik etmekle suçluyor, ancak Çin silah tedarik ettiğini reddediyor ve Ukrayna'ya karşı tarafsız konumunu sürdürüyor. Çin, Rusya Federasyonu’nun enerji kaynaklarının önemli bir ithalatçısı haline geldi ve böylece Rusya ekonomisinin can........

© 12punto


Get it on Google Play