menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde sürdürülebilir belediyecilik

8 15
06.12.2024

Genel Olarak

Küreselleşme süreci ile birlikte rekabet koşulları sürekli değişim göstermekte ve sürdürülebilir bir kalkınma için değişen konjonktüre uyum sağlamak kaçınılmaz bir hal almaktadır. Bu bağlamda yerel kalkınmanın gerçekleşebilmesi öncelikle yerel aktörlerin ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda inisiyatif alarak sürdürülebilir kalkınma için politika üretmelerine bağlıdır.

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar, kamu harcamaları üzerindeki mali sınırlamalar, kamu hizmet standartlarının vatandaş talep ve beklentilerine uygun olarak yükseltilmesi ihtiyacı ve teknolojik gelişmeler belediye hizmetlerinin sunumunu ve maliyetlerinin yeniden yapılandırılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu ihtiyaçtan hareketle, yerel yönetimlerin mali alanda yürüttüğü çalışmaların önemli amaçlarından biri de, her türlü beşeri, fiziki ve mali kamu kaynaklarını ekonomik, verimli ve etkin kullanan, kurumsal yapısı güçlü, sürdürülebilir bir belediye idaresi oluşturulmasıdır.

Ülkemizdeki ölçek sorunu ve hizmet bütünlüğünü sağlamak amacıyla son dönemde yapılan reform ve düzenlemelerle belde belediyelerin sayısını azaltılırken, büyükşehir belediyelerinin görev alanını ise genişletilerek görev ve yetkileri de arttırılmıştır. Diğer taraftan ise büyükşehirlerde il özel idareleri kaldırılmış, büyükşehir belediyelerinin sınırları il sınırına genişletilmiş ve sayısı 30’a çıkarılmıştır. Nüfusumuzun ’ü belediye sınırları içinde yaşarken, büyükşehir belediyelerinden kamu hizmet alan nüfusun oranı ise sürekli artarak x düzeyine yükselmiş, böylece ülkemizde artık yerel yönetim deyince belediye, belediye deyince de büyükşehir belediyeleri akla gelmektedir.

Bu nedenle; yerel yönetimlerde kapsamlı bir biçimde yürütülmesi gereken sürdürülebilir belediyecilik çalışmalarının en önemli amaçları arasında; şeffaf ve hesap verilebilir bir şekilde mali disiplin anlayışının yerleştirilmesi, mevcut kaynakların ekonomik, verimli ve etkin kullanımı suretiyle belediye hizmetlerinin kalitesinin arttırılması ve daha yaşanabilir bir şehir oluşturarak vatandaşlarımızın yaşam koşullarının iyileştirilmesi, şehirlerimizdeki yaşam kalitesinin ve refahın yükseltilmesi öncelikli olmalıdır. Ancak merkezi hükümetten gelen vergi paylarının dağıtımdaki adaletsizlik aynı görev, yetki ve sorumluluklara sahip büyükşehir belediyeleri arasında eşit şartlarda hizmet üretme ve şehirle¬rin rekabet güçlerini olumsuz etkilemektedir. Bazı belediyelerin hangi nedenle düşük, bazılarının ise hangi nedenle yüksek pay aldığının objektif ve haklı bir gerekçesi bulunmamaktadır.

Günümüz kuşak vatandaşlarının gereksinimlerini, gelecek kuşakların gereksinimlerinin karşılanmasından taviz vermeden karşılanmasını, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutları arasında bir denge kurarak sağlamayı amaçlayan sürdürülebilir belediyecilik anlayışı dikkate alınmadan uygulanan politikalar palyatif çözümler yaratmıştır.

Dünya genelinde yaşanan küresel finansal kriz, başta gıda olmak üzere emtia arzı ve fiyatlarındaki dalgalanmalar, salgın hastalıklar, mülteci krizi, Rusya-Ukrayna savaşı, Ortadoğu’daki krizler ve belirsizlikler, çevre kirliliği ve iklim değişikliğinin yarattığı riskler küresel ekonomide olumsuzluklar yaratmaya devam etmektedir.

Küresel düzeydeki bu durum yatırım, ticaret, finansman, turizm ve beklentiler kanallarıyla küresel ekonomiye entegre olan Türkiye ekonomisini, dolayısıyla gelirlerinin ’i merkezi yönetimden gelen genel bütçe vergi gelirlerine bağlı belediyelerimizin mali durumunu da konjonktürel olarak olumsuz yönde etkilemektedir.

Bir taraftan dış kaynakların daralması, diğer taraftan uygulanan yanlış, tutarsız ve şeffaf olmayan iktisadi politikalar sonucunda yükselen döviz kuru, enflasyon düzeyleri ve bunları takip eden diğer makroekonomik göstergelerdeki öngörülemezlik, siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar,geleneksel belediye hizmetleri maliyetlerinde de çok yüksek oranda artışlara neden olmuştur.

Bununla birlikte salgın hastalıklar, doğal afetler ve iktisadi krizin getirdiği sorunlar yerel yönetimler açısından başta sosyal transfer harcamaları olmak üzere yeni maliyet kalemleri de ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle, yerel yönetimlerin mali alanda yürüttüğü çalışmaların önemli amaçlarından biri de, her türlü beşeri, fiziki ve........

© 12punto


Get it on Google Play