Следвайте "Гласове" в Телеграм

Американската компания Skydio предостави стотици от най-добрите си дронове на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), за да помогнат в борбата им с руските войски, но те се оказаха неефективни на фронта, съобщава вестник „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от "Фокус".

По данни на редакцията безпилотните летателни апарати на Skydio често биват извеждани от курс и "ослепявани" от руските средства за водене на радиоелектронна борба. Изданието допълва, че повечето малки дронове, разработени от американски стартъпи, са се провалили в бойни условия. Това също е лоша новина за Пентагона, който се нуждае от надеждна доставка на хиляди БпЛА.

Американските безпилотни самолети са скъпи, дефектни и трудни за ремонт, казват производствени ръководители, представители на военните на Киев от фронтовата линия и бивши военни служители от САЩ.

На фона на "липсата на решения" на Запад, Украйна се обърна към по-евтините китайски продукти, за да подсили своя арсенал от дронове. А самият изпълнителен директор на Skydio Адам Брай призна, че неговите дронове са се оказали безполезни.

Цитирайки военните на Киев, изданието отбелязва, че американските дронове са крехки и не могат да преодолеят руските технологии за заглушаване и изключване на GPS. Понякога не успяват да излетят, да изпълнят мисията или да се върнат обратно. Освен това те често не могат да летят на обявените разстояния или да носят значителни товари.

Ръководителите на американски компании за производство на дронове заявиха, че са изненадани от разполагането на средствата за радиоелектронна борба в Украйна. ВСУ обаче са намерили начини да получат голям брой дронове, както и резервни части за тях, от Китай. Военните използват готови китайски дронове, предимно от SZ DJI Technology.

Освен това, както пише WSJ, Украйна е развила своята индустрия за дронове, използвайки компоненти от Китай. Украинските заводи произвеждат стотици хиляди малки, евтини БпЛА, които могат да носят експлозиви. Освен това произвеждат и по-големи дронове, които могат да нанасят удари дълбоко в руска територия и да поразяват руски кораби в Черно море.

Изданието отбелязва, че ВСУ "харчат“ около 10 000 дрона на месец и не биха могли да направят това, ако бяха принудени да купуват скъпите американски БпЛА.

Източник: Агенция "Фокус"

QOSHE - „Уолстрийт джърнъл“: Американските дронове се оказаха безполезни и не помагат на Украйна на фронта - Автор Уолстрийт Джърнъл
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

„Уолстрийт джърнъл“: Американските дронове се оказаха безполезни и не помагат на Украйна на фронта

15 0
11.04.2024

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Американската компания Skydio предостави стотици от най-добрите си дронове на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), за да помогнат в борбата им с руските войски, но те се оказаха неефективни на фронта, съобщава вестник „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от "Фокус".

По данни на редакцията безпилотните летателни апарати на Skydio често биват извеждани от курс и "ослепявани" от руските средства за водене на радиоелектронна борба. Изданието допълва, че повечето малки дронове, разработени от американски стартъпи, са се провалили в бойни........

© Гласове


Get it on Google Play