Стремглаво се приближаваме до предсрочни парламентарни избори и най-четеният конституционен текст стана чл. 99, ал. 5 (с променена редакция от декември 2023 г.). Променената пета алинея поставя поне пет предизвикателства пред президента на републиката:

Първо предизвикателство - може ли да няма кандидат за министърът-председател на служебното правителство? Може да се окаже, че скамейката е прекалено къса. Ако изключим подалите оставка (заместник на омбудсмана или самият омбудсман поради преминаване на друга длъжност - съдия в ЕСПЧ) или поради опасност от засягане на независимост (управител или подуправители на БНБ), то остават председателят на Народното събрание, председателят на Сметната палата и неговите двама заместници. Тези заместници са с изтекли мандати отдавна, още през август 2023 г. трябваше да са сменени. Така остават само Росен Желязков и Димитър Главчев. Ако откажат? Измежду 239 депутати все някой ще се навие да стане председател на Събранието, за да стане след това премиер на служебното правителство.

Второ предизвикателство - кой съставя служебното правителство? Четенето на алинеята води до поне два извода. Или само навилият се кандидат, който предлага на президента, или в условията на обвързана компетентност. Ако е второто, може да се проточи процедурата и да подминем 8 април, когато е необходимо да бъде назначено служебното правителство.

Трето предизвикателство - смени в състава на служебното правителство. Житейски е напълно възможно да се наложат промени в състава на служебното правителство. Ясно е, че стават с указ на президента, но по чие предложение или инициатива е неясно. Би следвало това да става по реда за формиране на правителството, но ако се налага смяна на министър-председателя, то тогава ще изпаднем в сериозна дискусия дали се сменя само премиерът или цялото правителство.

Четвърто предизвикателство - могат ли министрите да са кандидати за депутати, или в европейските избори, или в националните? Добрата практика досега беше, че не се кандидатират, но няма забрана. Така могат ли да правят кампания за себе си или за партията/коалицията, която ги издига? Могат. Тогава въпросът за тяхната селекция става още по-важен.

Пето предизвикателство - колко служебно е служебното правителство и на кого служи то (има статия на проф. Пламен Киров с идентично заглавие при старата конституционна уредба)? Така, както е формулиран текстът, би трябвало да има споделена отговорност между президента и парламента, който не се разпуска, но не можем да разчитаме на това положение. Много е възможно отговорността да не е споделена, а да се понесе от инициаторите за промяна на чл. 99, ал. 5 от Конституцията.

Задълбочаване в проявленията на нормата могат да доведат до още въпроси, но и тези не са за подценяване.

QOSHE - Колко служебно е служебното правителство? - Доц. Наталия Киселова
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Колко служебно е служебното правителство?

11 1
28.03.2024

Стремглаво се приближаваме до предсрочни парламентарни избори и най-четеният конституционен текст стана чл. 99, ал. 5 (с променена редакция от декември 2023 г.). Променената пета алинея поставя поне пет предизвикателства пред президента на републиката:

Първо предизвикателство - може ли да няма кандидат за министърът-председател на служебното правителство? Може да се окаже, че скамейката е прекалено къса. Ако изключим подалите оставка (заместник на омбудсмана или самият омбудсман поради преминаване на друга длъжност - съдия в ЕСПЧ) или поради опасност от засягане на независимост (управител или подуправители на БНБ), то остават председателят на Народното събрание, председателят на........

© Труд


Get it on Google Play