Зеленски и Байдън Снимка: архив

САЩ и Украйна са разочаровани от сегашното състояние на отношенията помежду си поради различните приоритети на двете страни. Това се казва в материал на "Ню Йорк таймс", съобщава ТАСС.

Както пише изданието, отношенията между Вашингтон и Киев се изострят по-специално заради проблемите, свързани с финансите и различията в приоритетите. Американските военни стратези, включително ръководителят на Пентагона Лойд Остин, смятат, че Украйна трябва да съсредоточи силите си в една голяма битка. Украинският президент Владимир Зеленски обаче пилее ресурси в битки за градове, които според Вашингтон нямат стратегическа стойност. Като пример изданието цитира битката за Авдеевка, когато американски служители заявиха, че това селище е твърде скъпо за Киев. На свой ред Украйна е разочарована, че вътрешнополитическата борба в САЩ доведе до недостиг на боеприпаси на фронта, поради което духът на военните пада.

На 13 февруари Сенатът на САЩ, с подкрепата на редица републиканци, прие законопроект, предоставящ 95 милиарда долара помощ на Украйна, Израел и Тайван. От тях сенаторите предлагат да се отделят 60,06 милиарда долара за подкрепа на Украйна. Този пакетен законопроект обаче не включва разпоредби за затягане на контрола по южната граница на САЩ. Председателят на Камарата на представителите на САЩ, републиканецът Майк Джонсън, каза на 12 февруари, че документът, изготвен в Сената, не засяга граничната криза, „най-сериозният проблем“, пред който са изправени Съединените щати. Освен това Джонсън, който заема третата най-важна позиция в държавната йерархия на САЩ, нарече версията на законопроекта, разработена от сенаторите, „съзнателно неприемлива“. Впоследствие той потвърди, че сега не възнамерява да подлага този документ на гласуване.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

QOSHE - "Ню Йорк таймс": В отношенията между САЩ и Украйна се забелязва взаимно разочарование - Автор Тасс
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

"Ню Йорк таймс": В отношенията между САЩ и Украйна се забелязва взаимно разочарование

11 1
08.03.2024

Зеленски и Байдън Снимка: архив

САЩ и Украйна са разочаровани от сегашното състояние на отношенията помежду си поради различните приоритети на двете страни. Това се казва в материал на "Ню Йорк таймс", съобщава ТАСС.

Както пише изданието, отношенията между Вашингтон и Киев се изострят по-специално заради проблемите, свързани с финансите и различията в приоритетите. Американските военни стратези, включително ръководителят на Пентагона........

© Гласове


Get it on Google Play