menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ali Nesim Hoca’yı anarken

5 0
13.10.2024

Girne Belediyesi’nin bu yıl 23’üncüsünü organize ettiği Uluslararası Zeytinlik Zeytin Festivali’nde Lirik Şiir Grubu olarak sahne aldık ve şiirlerle Ali Nesim Hoca’yı andık.

Bizim için özlem dolu bir gece olduğunu söylemeliyim…

***

Ülkemizin en üretken şair ve araştırmacı yazarlarından olan Ali Nesim, ürettikleriyle ölümsüzlüğü yakalayan bir değerimizdi.

Ali Hoca ile her sohbetimizde, ağızından çıkanları titizlikle dinler, aklıma not ederdim. Çünkü benim için bir ders niteliğindeydi. Bu sohbetlerimizde de konu döner dolaşır mutlaka zeytinde buluşurdu.

“Ağaçların en kutsalıdır” derdi hep Ali Nesim Hoca.

Zeytin ağacına dair efsaneler ve ritüeller olduğuna da değinirdi. Hz. İsa’yı düşmanlara karşı koruyan bir ağaçtır mesela, kutsallığı da ondan gelir.

“Bir zeytin ağacının üzerine çıkıp saklanmış Hz. İsa ve düşmanlarının kendisini öldürmesinden korunmuştur” şeklinde anlatır bu olayı Ali Nesim.

Ali Nesim şüphesiz idealist bir yazardır. Hayatı boyunca önceliği olarak toplumunu bilgilendirmek ve topluma hizmet etmek olmuştur.

Araştırmacı kimliği ile sosyo-kültürel belleğimizin oluşmasına büyük katkılar sağladı.

***

Bazen tiyatroya, bazen efsanelere, bazen sanata, çoklukla da doğaya değinirdik buluşmalarımızda. İçten, duygulu ve samimi bir ses tonu ve kucaklayıcı bir kişiliği vardı Büyük Usta’nın.

“Duygu” doluydu Hoca dedik de, bu noktada Eralp Adanır’ın Ali Nesim Hoca ile yaptığı bir söyleşiden (Kum Saati, BRT, 23.09.2006), Hoca’nın duygulara dair söylediklerine bakalım:

“Maalesef ilk ortadan kaldırılan şey duygulardır. Çünkü bize öğretilen ilk şey nedir? İşte duygularını açığa çıkarma, bedensel isteklerini sürekli olarak kontrol altına al, hiçbir zaman karşındaki senin ağladığını görmesin, duygularını hissetmesin. Bu ne olacaktır, önce bedensel köleliği getirecektir. Ardından zihinsel köleliği getirecektir. Bizler bir türlü köleyiz. Zihinleri hep köle olanlar, bedenleri hep köle olanlar. Zaten tümümüz bedensel olarak köleyiz. Zihinlerinin özgürlüğünü kurtaran beş on kişi belki bulabiliriz.”

***

Ali Nesim, Akdeniz insanının yaşama bağlılığını ve yaşama sevincini eserlerinde hissettirir.

Yukarıda belirttiğim programda, toplum olmayı şöyle anlatıyordu Ali Nesim Hoca;

“Şimdi tabii toplum; günlük........

© Yeni Düzen


Get it on Google Play