menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kitaplar İskenderiye'yi gündemde tutmuş

8 11
10.07.2024

GEZİ: Bediüzzaman’ın tarifiyle İslamiyetin zeki bir mahdumu (evladı): Mısır
Sebahattin YAŞAR - 3
[email protected]

İskenderiye veya Aleksandria, Kahire ve Giza’dan sonra Mısır’ın üçüncü, Afrika’nın ise yedinci büyük kenti ve ekonomik merkezi olan bir kenttir. Toplamda 5.381.000 insanın ikamet ettiği İskenderiye, Akdeniz boyunca Mısır’ın kuzey kıyısı üzerinde yaklaşık 40 km uzanır. (Vikipedi)

İskenderiye’de yolda yürüyüş halindeyken Filistinli Feyzi kardeşimizle tanıştık. Bize hemen ‘Türkiye, Türkiye diyerek’ bizi tanıdığını ifade etti. Biz de onunla selamlaştık, kucaklaştık. Filistin ne durumda diye ayaküstü dertleştik. Türkiye’yi çok sevdiklerini ama Filistin’e daha çok yardım yapması, ciddi rol üstlenmesi gerektiğini ifade etti. Biz de kendisine Risale-i Nur eserlerinden küçük kitaplardan Arapça Tabiat Risalesi’ni hediye ettik. Hemen o da kolundaki Filistin simgesi olan bilekliği çıkarıp bize hediye etti.

İskenderiye’de şehirde binaların yüzü oldukça eski görünüyor. Onun için pek çok caddede yüz yenileme çalışması var.

İskenderiye şehir olarak oldukça güzel. Deniz sahilleri özellikle gece oldukça hareketli. Bizim gezimiz yaz döneminde olduğu için, gündüzleri biraz sıcak olduğundan gecesi daha hareketli idi. Burada serin gecelerde ciğer yemenin ayrı bir lezzeti var. Kendine has küçük sandviç ekmeğinin içerisine çekilen ciğerlerin yemesine doyum olmuyor. Geçmişten günümüze İskenderiye tabiat güzelliği ile birlikte aynı zamanda bilim merkezi de olmuş. Dönem dönem hükümdarların da teşvikiyle, yakın coğrafyalardan ve dünyanın değişik ülkelerinden bilim adamları buraya gelmişler ve ilmi çalışmalarda bulunmuşlar.

“Dünyanın annesi” denilen bir derin geçmişe ve kültürel zenginliğe sahip Mısır, yüzde doksanı Müslüman, yüzde onu ise Kıpti olarak isimlendirilen bir topluluk. Mısır, bu kadar zengin bir geçmişe ve geleneğe rağmen gelinen noktada ne acı ki, darbeler, demokratik zihniyetin gelişmemesi sonucu istenen gelişmişlik düzeyinde bir ülke değil.

Yeraltı mezarlığı

MS. 2. ve 4. yüzyıllar arasında kullanılan Kom es-Shoqafa Yeraltı Mezarları, Yedi Ortaçağ Harikasından biri olarak kabul edilir. Bu mezarlık, İskenderiye’nin toprakları üzerinde yükselir ve büyüleyici mimarisiyle dikkat çeker. Zengin Süslemeler: Yeraltı mezarları, büyük taş tabutlar veya lahitlerle süslüdür. Bu lahitler, çeşitli sanatsal motiflerle bezenmiş ve dikkat çekici detaylara sahiptir. Roma ve Mısır Sanatı: Mezarların içinde gezindiğinizde, sizi Roma ve Mısır sanatının bulunduğu bir odaya götüren dairesel bir merdivenle karşılaşırsınız. Bu, farklı kültürlerin bir araya geldiği bir atmosfer sunar.


İskenderiye'de simgeler önünde hatıra fotoğraf çektiriliyor.

Katlı dönerli bir sistemle merdivenlerden inerek her katta onlarca mezarlar yer alıyor. Şehir merkezinde yer alan tarihi yeraltı mezarları, çağlar öncesinde bile yine ölümün, yine öldükten sonra yeni bir hayata geçmenin ne kadar hayatın önemli bir yerinde durduğunu gösteriyor. Hayat kadar ölüm de insanların dünyasında dikkat çekiyor. Günümüzde Yeraltı Mezarları, antik çağın derinliklerinde saklı kalmış adeta kültürel bir hazine gibi durmaktadır. Yeraltı mezarları, keşfedildikleri tarihten bu yana birçok arkeolojik eser barındırmıştır. Roma, Mısır ve Yunan kültürlerine ait etkileyici nesneler, bu mezarların zenginliğini oluşturur.

28 Eylül 1900 tarihinde, yeraltı........

© Yeni Asya


Get it on Google Play