menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

"Hekimyan" derler benim aslıma

52 1
22.05.2024

Diğer

T24 Haftalık Yazarı

22 Mayıs 2024

Hekimoğlu türküsünü bilirsiniz!

"Hekimoğlu derler benim aslıma…

...

Ünye Fatsa arası ordu da kuruldu..."

Fakat Ordu Ermenilerinden, aslı Hekimyan olup Türkleştirme politikası ile Hekimoğlu yapılan ailelerin (Dertliyan~Dertlioğlu, Çakıryan~Çakıroğlu…) türküleri daha yazılmadı bu topraklarda! Bundan 3-4 yıl öncesine kadar, yüzlerce Ermeni ve Rum ailesinin hikâyesinden bîhaber yaşadığımız Ordu'da, kentin çok kültürlü tarihinin bugüne uzanan izleri karşısında herkesin üzerinde ürkek bir şaşkınlık var. Yerelden ulusalı da aşıp uluslararası alana taşınan iletişim ağı, Karadeniz'in en büyük cemaatlerinden birisi olan Ordu Ermenilerinin hikâyelerini gün yüzüne çıkarıyor. Kanada'da yaşayan Hrayr Hekimoğlu ile iletişim kurmamızı sağlayan Roger Zaven Gudsuz bana, Engels'in Anti-Dühring'de yer alan "Tesadüfler belli zorunlulukların sonucudur" sözünü hatırlatıyor.

Ordu'da yakın bir zaman önce kaybettiğimiz 1936 doğumlu Doktor Dikran Toraman, Hekimyanların evini gösterirken şöyle demişti:

"Diş hekimi Atam Hekimyan (15 Ağustos 1906 Ordu - 17 Haziran 1985) İstanbul Üniversitesi'nde eğitim görüp geldiğinde, Ordu'da doğru dürüst diş hekimi yoktu. Ordu'da tüm cemaatin ve çocukların dişçisi o idi. Atam Hekimyan'ın çocukları Vahram ve Apraham Ordu'da doğdu. 1950 yılının başında Ordu'dan gitti. İstanbul'da, Taksim civarında bir muayenehane açarak mesleğe orada devam etti. Kardeşi Püzant ve eşi Adrine burada kaldı, çocukları yoktu."

Hekimyan ailesine dair bilgim yıllarca bu iki isim üzerinde donup kaldı. Cemaat de benden farklı değil. Onlar da ben yazdığımda öğreniyor, hatırlıyor ve yıllar sonra tekrar iletişim kuruluyor. Ordu'dan hiç ayrılmadan baba evinde eşi Adrine Hanımla yaşayan Püzant Hekimyan'ın mezarını Ordu Kent Mezarlığı'nda bulduğumda, 1971'de Ordu'da vefat etmiş olduğunu da öğrenmiş oldum. Hekimyan ailesinden bugüne gelebilen tek mezar onunki. Oysa ki, Hrayr Hekimyan'la konuştuğumda, Apraham Bey'in ilk eşi Armaven Hagopyan, ikinci eşi Peğatrig (Beatris) Serabian ve ilk çocuk Vahram Hekimyan da Ordu'da vefat etmiş ama yüzlerce Ordulu Ermeni gibi mezarları kayıp. Altı kardeş olan Hekimyanların hikâyesini kardeşlerin en küçüğü Papken Hekimyan ve Seta Çutakyan'ın Kanada'da yaşayan oğlu, torun Hrayr Hekimyan'la konuştuk.

Atam Hekimyan ve Yeprakse Hekimyan'ın 6 çocuğundan en küçüğü Apraham Hekimyan ilk evliliğini 1915 öncesi Armaven Hagopyan'la yapıyor. Bu evlilikten Vartanuş, Vahram, Püzant ve Atam dünyaya geliyor. Armaven Hanım erken bir yaşta hastalanıp vefat edince Apraham Hekimyan ikinci evliliğini Peğatrig Serabian ile yapıyor ve bu evlilikten de Keğam ve ailenin en küçüğü 1911 doğumlu Papken Hekimyan dünyaya geliyor.........

© T24


Get it on Google Play