menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Özel-Erdoğan görüşmesi bağlamında anayasa tartışması

14 9
02.05.2024

Diğer

Konuk Yazar

02 Mayıs 2024

2002 yılında iktidara gelen AKP iktidarı, çok kısa bir süre önce yapılan 14 Mayıs seçimlerinde, bir beş yıl daha iktidarda kalma vizesini halktan almış olsa da muhalefet partilerinin hataları, Altılı Masa içinde yaşananlar, halktan karşılığı olmayan partilere verilen milletvekili sayıları ve seçimin ikinci turuna giderken Kılıçdaroğlu ile Ümit Özdağ arasında yapılan protokol, halkta büyük bir öfke yaratmış ve özellikle CHP’de büyük tartışmaların başlamasına neden olmuştur.

CHP’nin, bu yenilgiye değişim tartışmaları ile verdiği reaksiyon, 4-5 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılan CHP Olağan Kurultayı’nda, Türkiye’de başka hiç bir siyasi partide olmayacak olgunlukla lider değişikliğinin gerçekleşmesi ile sonuçlanmış ve bu şekilde başlayan yeni dönemde; 1980 yılından sonra yapılan seçimlerden bugüne kadar yapılan seçimlerde yüzde 30 oranının üzerine çıkamayan CHP, ittifaksız girdiği 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde, 1977 seçimlerinden sonra ilk defa birinci parti olmuş ve aldığı yüzde 38 oy oranıyla bütün cam tavanları yerle bir etmiştir.

Kazanılan büyük seçim zaferi ile başarının sürdürülebilir olması, tüm halkın beklentisidir. 31 Mart seçimlerine kadar CHP’nin sadece Genel Başkanı olarak görülen Özgür Özel, CHP’lilerin ve aslında tüm halkın gözünde, AKP’nin 22 yıllık hegomanik iktidarını sonlandıracak lider konumuna gelmiş ve bu olgu, tüm siyaset çevreleri tarafından da kabul edilmiştir.

CHP’nin ve Özgür Özel’in bu başarısı karşısında, 2007 Anayasa değişikliği ile başlayan ve 2017 Referandumu ile sonlanan Parlamenter Sistem’in, 14 Mayıs seçimleri öncesinde başlayan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem tartışmasının, seçim sonucuna göre rafa kalktığı düşünülse de 31 Mart seçim sonuçlarıyla bu tartışma yeniden gündeme gelmeye başlamıştır.

Genel ve yerel seçimlerden önce başlayan Anayasa tartışmalarında AKP’nin asıl amacı, Erdoğan’a bir kez daha seçimlere girme hakkı tanıma ve aslında hep zihinlerinde olan Siyasal İslam’ı Anayasal dayanaklara dayandırmak iken; 31 Mart seçim sonuçları ve CHP’nin başarısı karşısında artık Erdoğan’ın bir kez daha aday olup kazanması ciddi riske girmiş, Siyasal İslam tartışması da ortaya çıkan Cumhuriyetçi, Atatürkçü, seküler yaşamdan yana tavır koyan ve Türkiye haritasını kırmızıya boyayanlar tarafından tarihin çöplüğüne atılmıştır.

Parlamenter Sistem tartışmasını bugünlerde gündeme getiren husus, CHP ve muhalefetin Anayasa’ya bakış açıları değil, bizzat AKP ve Erdoğan’ın uygulamaya koydukları Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen ucube sistemin, uygulandığı kısa dönem içinde ülkeyi ekonomik olarak çöküntüye uğratması, büyük bir yoksul halk yaratması ve ülkeyi yolsuzluk bataklığına saplamış olmasıdır.

​Artık ülke, bu Anayasa ile yönetilemez ve AKP, bu sistem ile ülkeyi bulunduğu yerden ileriye götüremez. Parlamenter Sistem’in tarihe gömüldüğünü iddia eden Erdoğan’ın, Parlamenter Demokratik Sistem’e dönmesi için, ülkenin bu sistem ile nereye........

© T24


Get it on Google Play