menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Naim Dilmener: Kral TV manipüle etti

13 0
10.02.2024

Diğer

10 Şubat 2024

Naim Dilmener gerçek bir pop müzik tutkunu. İnsanların burun kıvırdığı günlerde pop müziğe saygınlık kazandıran isimlerden olan Dilmener, 1995 yılında Mavi Radyo'da başladığı "Eski 45'likler" programından sonra Gazete Pazar (1997) ve Radikal II (1998) yazılarının yanına DJ, arşivci ve yazar kimliklerine de ekleyerek üretmeye devam etti. Pop müziğin yükselişe geçtiği 90'lı yıllar ona da yaradı. O güne dek hiç dikkate alınmamış şarkılar onun radyo programlarında ilgiyle dinlendi, yazıları gündem yarattı. Sevdiklerini tutkuyla göğe çıkardı sevmediklerini açık sözlülük ile yerdi. Asıl mesleği mali müşavirlik olan Naim Dilmener, şimdilerde Milliyet Sanat'ta ve Açık Radyo'da yola devam ediyor. Dilmener olmadan bir 90'lı yıllar anlatısı olmazdı diyerek sözü ona bırakıyoruz.

- 90'lar yıllar denilince sizin aklınıza ne geliyor?

90'lar hakikaten pop patlaması demek. Çünkü 12 Eylül sonrası aslında kötü arabesk, taverna ve piyanist şantör müziği her tarafı sarmıştı. Pop sadece birkaç büyük isimle temsil edilir olmuştu. Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Nilüfer, Nükhet Duru bir de hasbelkader 82'de patlayan Mazhar Fuat Özkan, belki birkaç isim daha var. En büyükleri bunlar. Bu isimler iki yılda bir albüm yaptıklarında da ben ve benim gibi dinleyiciler uçuyordu. "Pop albümü çıktı" filan diyorduk. O dönem yaptıklarını beğenmediğim Emel ile Erdal gibi bir ikiliyi bile bağrıma bastım. Çünkü poptu. Hasrettik pop müziğe.

- Neler oldu sonrasında?

O kadar hasret kalmıştık ki popa. Hakan Peker'in bütün arabeskin arasında 1989 yılında "Bir Efsane" isimli pop bir albüm yapması çok hoşuma gitmişti. Normal bir zamanda asla dinlemeyeceğim, sevmeyeceğim Hakan Peker'in kasetini satın alıp defalarca dinlemiştim. Pop patlamasını herkes Aşkın Nur Yengi ya da Yonca Evcimik'ten bilir. Evet onların etkisi var. Onlarla bir patlamaya dönüşüyor ama asıl başlatan Hakan Peker'dir. Yonca Evcimik de üretmeye erken başlıyor. Hatta o esnada Şahin Özer'e gidip "Ben pop albümü yapacağım" diyor ve Şahin Özer kabul etmiyor. Özer "Ne popu" diyor. Şahin Özer, bunu bir televizyon programına katıldığımızda anlatmıştı. O bile o dönem henüz pop müziği göremiyor.

- Başka neler oluyor o esnada?

Sezen Aksu'nun şarkı yazarlığı ve üretkenliği aslında bu patlama ile artıyor. Tamam Sezen Aksu 70'lerde de şarkı besteledi ve başkalarına da verdi. Fakat bu nadirdi. 90'lar ile popun geldiğini ön gördü Aksu. Kendi üzerinden değil elbette kendisinin yaptığı albümler belliydi. Aşkın Nur Yengi'ye "Sevgiliye" albümünü yaptı. Bu albüm o kadar çok satıp, para kazandırdı ki diğer firmalar da popçu avına başladı. Yani........

© T24


Get it on Google Play