menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

HAK mı? HUKUK mu? ADALET mi?

69 12
03.06.2024

Geçen hafta sağlıkla ilgili bir konuşma yapmam için davet almıştım. Toplantı yaklaşık 1.5 saat devam etti. Toplantı bitiminde yorgunluk kahvesi için odaya davet ettiler. Odada yaklaşık yaklaşık 15 kişi vardı. Kahveler içilirken, ülke gündeminin en öncül sorunu olan ekonomi ve tasarruf tedbirleri ile ilgili konuşmalar yapılırken, ben sadece dinledim.

Konuklardan biri, ortaya bir soru attı. “Bir insan neden milletvekili olmak ister”? Genellikle odadakiler “Vatana hizmettir” dediler.

Sonradan öğrendiğim kadarıyla, emekli üst düzey bir bürokrat, izninizle ben, TBMM’nin oluşan yapısını, iki döneme ayırarak cevaplamak isterim dedi.

İlki, Cumhuriyet’ in kuruluşundan 90’lı yıllara, diğeri 1990-2024 arası.

“Eski yıllarda milletvekilleri, liyakatli, vatanı için her türlü fedakarlığı yapan, hizmet sürecinde isimleri illegal olaylarla anılmayan, devletini kendisinden daha çok koruyan, topluma örnek insanlardı. Bu insanlar genç kuşaklar için adeta örnek olmuşlardır.

Yanlış anlaşılmasın bu örnek, hem ilk dönem, hem de ikinci dönem vekiller için geçerlidir. Bu bugünlere gelinceye kadar Parlamento’da çok değerli, liyakatli, konularının gerçek uzmanları yer almış, kirli işlerle anılmayan ve hizmet etmiş milletvekilleri için geçerlidir”.

“İzninizle biraz daha açıklama getirip 90’lı yıllara gelinceye kadar, siyasi partiler içinde demokrasi ve hoşgörünün olduğu bir gerçekti. Parti içinde, konular serbestçe tartışılır, bazen de parti kararlarına karşı çıkılsa bile, bu kişilere parmak sallanmazdı. Bu hoşgörü genellikle Sol partilerde görülmesine karşın, sağ partilerde bu tür davranışlara pek rastlanılmaz ve hoşgörü ile karşılanmazdı”.

“90’lı yıllardan sonra durumlar büyük oranda........

© Sözcü


Get it on Google Play