menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vize serbestisi başka bahara

10 1
09.09.2024

Vize çilesine ayrıntılı bir şekilde en son 5 Haziran 2023 tarihli yazımda değinmişim. O zamandan bu yana çile azalmadığı gibi artmış gözüküyor. AB makamlarının yayınladıkları istatistiklere göre 2023 yılında ülkemizden yapılan Schengen vizesi müracaatlarının 169.000’i, yani toplam müracaatların ’sı reddedilmiştir. Buna karşılık ülkemiz kaynaklı kaçak göçmen sayısı katlanarak geçtiğimiz yıl 100.000’i aşmıştır. Bu yıl bu rakamın daha da aşılması beklenmektedir.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 28 Ağustos’ta beş yıl aradan sonra davet edildiği AB Dışişleri Bakanları gayrı resmi toplantısı sonrasında vize konusuna değinmiş, 2013 yılında başlayan vize diyalogunda ortaklaşa belirlenen yol haritasında yer alan 72 kriterin kalan altı kriterinin yerine getirilmesi için çalışmaların makamlarımız tarafından sürdürüldüğünü ifade etmişti. Oysa Mart 2016’da Brüksel’de yapılan AB-Türkiye zirvesinde aynı yılın Haziran ayının sonuna kadar Türk vatandaşlarına uygulanan vizelerin kalkmasını sağlamak amacıyla bu kriterlerin yerine getirileceği zamanın Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından vaat edilmişti. Aradan geçen sekiz yılda, iktidar değişikliği olmamasına rağmen bu kriterler yerine getirilemedi, Schengen ülkelerinden vize almak isteyen vatandaşlarımızın çilesi daha da arttı. Haliyle Başbakanın üç ayda çözeceğini söylediği düğümün çözülmesini engelleyen bu kriterlerin ne olduğu, neden o kadar uzun bir zaman içinde yerine getirilmedikleri sorusu akla gelmektedir. Belki bunlara göz atmakta fayda var.

-Yolsuzlukla mücadelede üyesi bulunduğumuz Avrupa Konseyi standartlarına uyum;

-Kişisel verilerin korunması konusunda AB mevzuatına uyum;

-Europol (AB Polis teşkilatı) ile operasyonel iş birliği anlaşması yapılması;

-Suçla mücadele ve sınır dışı eylemleri konularında AB üyesi ülkelerle işlevsel işbirliği mekanizması oluşturulması;

-Terorizmle mücadele konusundaki mevzuat ve uygulamanın üyesi bulunduğumuz Avrupa Konseyi ve AB standartlarıyla uyumlaştırılması.

Bunlara ilaveten Geri Kabul Anlaşmasının etkin bir şekilde uygulanması da AB’nin ülkemizden beklentileri arasında yer almaktadır.

4 Mayıs 2016 tarihinde Avrupa Birliği Komisyonunun Konseye sunduğu ve 2013 yılında iki tarafça kabul edilen vize yol haritası ilerleme raporunda, yukarıda sıralanan beş kriter dışındaki 67 kriterin yerine getirildiği ve 18 Mart 2016 tarihli, yukarıda bahsettiğim zirvede Türk tarafını söz verdiği şekilde kalan kriterlerin yerine getirilmesi şartıyla Türk vatandaşlarına uygulanan Schengen vizelerinin Haziran sonuna kadar kaldırılması önerilmişti. Demek oluyor ki AB tarafı ülkemizde bazı çevrelerin iddia ettiğinin aksine ülkemize ve halkımıza karşı ayrımcı bir tutum benimsememiş, zamanın Başbakanının vaat ettiği şekilde ve bugünkü Dışişleri Bakanının 11 yıl sonra hala üzerinde çalışıldığını söylediği kriterlerin yerine getirilmesini istemektedir.

Eksik olan kriterlerin polis ve adli iş birliği ile ilgili olanlar ülkemizin tanımadığı ancak AB üyesi olan Kıbrıs (Rum) makamlarıyla doğrudan teması gerektirmesi açısından sıkıntı yaratıyordu. Ancak bu sıkıntının bu makamlarla direkt temas yerine AB üzerinden yürütülmesinin mümkün olabileceği gayrı resmi bir şekilde dile getirilmişti.

Yolsuzlukla ilgili kriterin yerine getirilmesinde ilerleme sağlanamadığı AB Komisyonunun 2023 Türkiye raporundan anlaşılmakta, özellikle BM’nin Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesine taraf olmadığı ve Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubunun (GRECO) tavsiyelerine uyulmadığı raporda vurgulanmaktadır. Bununla birlikte son aylarda ülkemizin FATF gri listesinden çıkması para aklamasıyla yeterli görülen mücadelesi sayesinde olmuştur. GRECO ile iş birliği ve diyalogun devam ettiği anlaşılmaktadır. Vize diyalogu başlayacak olsa bu kriterin yerine getirilmesi belki........

© Serbestiyet


Get it on Google Play