TESPİTLER ( 10 / 11 )
Geçmişte olduğu gibi, binâ’ye mübaşeret ve dört duvar aynen eskisi gibi. Tecdid olundu. Ulemâ ve sulahâ du’a ve sena ederek taşları kendi elleriyle nakletmişlerdir. Hacer-i Esved’in üst tarafından bir parça kırılmıştı. Ta’mir edildi, muhâfaza için imal edilen bakır zarfa gümüş kaplanmıp altın ile yaldızlandı. Nihâyet, duvarlar örüldü sakfı ( damı) inşa olundu. Kapı geçirildi, Ridası,( astarı ve örtüsü) örtüldü. “ Refea’llâhü Kavâide’l- Beyt” Ebced Hesabıyla Ka’be-i Muazzama’nın yenilenmesi için tarih düşülmüştür. ( Hicrî, 1040)... İmam-ı Mâlik Hazret’lerinin fetvasında bildirdiğine göre Beyt-i Şerîf’in ümera’nın oyuncağı olması endişesi olmasaydı,yenilemenin Hıcr-ı İsmail Ka’be dahiline alınmak suretiyle kavâid-i İbrahim aleyhisselâm üzere icrası temenni edilirdi, Peygamber’imizin arzusu da yerine getirilmiş olurdu.
SİTÂRE-İ ŞERÎFE = KA7BE ÖRTÜSÜ:
Şârih İbn-i Battal’ın İbn-i Cüreyre’den nakline göre, ba’zı ulemâ, Beyt-i Şerîf’e ilk kisve giydiren zât’ın İsmail aleyhisselâm olduğuna zâhib olmuşlardır. Mhammed İbn-i İshak ise, siyerinde, Yemen tübba’larından, “ Es’ ad Ebû Kerîb namındaki Tübba’ olduğunu haber verip şöyle izah ediyor. Es’ad Ebû Kerib bir kere Mekke canibine seyahat etmiş, Mekke’de amtı gün ikâmeti esnasında kurbanlar kesmiş, Mekke halkına dağıtmış, fukara’ya tasadduk etmiş, bu ikameti sırasında bir gece rü’yasında Beyt-i Şerîf’e kisve giydirmiş, Ferdası gün bu rü’yasını tahakkuk ettirerek, rü’yasında gördüğü kumaştan Beyt’e bir kisve geçirmiş. İkinci gece muafir denilen kumaştan bir rida giydirdiğini rü’yasında görmüş gündüz olunca bunu da fi’î’len yapmış, üçüncü gece de rü’yasında câr dediğimiz yollu bid Bürde-i Yemâniye geçirmiş, gündüzün bunu da tatbîk etmiştir. Bunun için Ebû kERÎb Beyt’e ilk kisve giydiren kimse olarak tanınmıştır.
İbn-i Kuteybe de bu kıssa’nın İslâm öncesi, dokuz yüz târihinde vâki’ olduğunu zikir ve te’yid etmiştir. Teberânî nin Mu’ceminde Sehl İbn-i Sa’d dan rivâyetine göre, “ Tübba’a sövmeyiniz! Çünkü Tübba’ ehl-i Tevhid’dir,” buyrulmuştur. “ Ensaâb-i Himyer” de de Zebur ile amil ve mu’tekîd oldukları bildirilmiştir. İbn-i İshak’ın kitabında da Peygamber’imizin dedesi, Abdülmuttalib Zemzem kuyusunu kazdırdığında altından iki geyik heykeli bulunduğu zaman Beyt-ie Şerîf’e bir kisve giydirerek ta’zim ve hürmet izhar ettiği bildiriliyor.
Resûl-i Ekrem tarafından da Beyt’e kisve giydirildiğine dair, haberler şunlardır: “ Vâkidî’nin İbrahim İbn-i Rebîa’dan rivâyetine göre, Cahiliyye devrinde Beyt’e........
© Önce Vatan
visit website