CUM’A SOHBETİ ( 6 / 05 )
Dr. Kamil Karakayalı: “ Sabahleyin kalktın v e kendisini ziyarete gittim, gördügüm rü’ya’yı, Hazreti Üstazımıza(k.s.) anlattım. Gülümseyerek,şöyle buyurdu, “ Cenab-ı Hakk sizi irşad ediyor.” Gerçekten , o hastaya, daha sonra oruvun bir zararı olmadığını, hastalığı’nın üşütmekten mütevellid olduğunu anladık. İşte Efendie Hazret’leri (k.s.) beni kendi Mesleğimde bile, bu şekilde ma’nen, uyarmış, ve tam teşhis koyma yolunda bana yol göstermiştir. Demek istediğim şudur; O, MA’NEN BÜYÜK BİR TASARRUF SAHİBİ İDİ. Bunda hiç şüphe yoktur. Ben O’ndan sadece dinî, mes’ele’leri öğrenmedim bunun yanında hekim olduğum halde, kendi Mesleğim’de de, çok şeyler öğrendim. O’na çok şeyler borçluyum, bana yol gösterdi. Hastalığı, Tıb’bı aciz bırakacak acayih tezânürler gösteriyordu bana çok tavsiyeleri olmuştu.
- Size hekimlik hakkında ba’zı tavsiyeleri olmuş muydu? Olmuşsa nelerdi?
“ Evet, Hazreti Üstaz’ımızın bana hekimlik h0akkında tavsiyeleri oldu, hem de çok mühim tavsiye’leri. Evvela bana şunu tavsiye etti ve buyurdu ki, “ Evladım, hastaları tedavî etmeye başladığın zaman, mutlakak Besmele oku! Bunu hiçbir zaman ihmal etme... Gerçekten ben de onun bu tavsiyesine hep uydum. Şunu söyleyebilirim ki, muayene’ye besmele ile başlamaktan büyük faydalar gördüm. Besmele ile başladığım zaman daha kolay teşhis koymaya başladım, Bu, hem benim için, hem de hastalarığm için çok daha faydalı oldu.
Bana yaptığı tavsiyer arasında bir de şu husus vardı ki, bunu söylememi de bana yine O, tavsiye ederdi, o da şudur. Cinsî Münasebet mes’elesi, bilmiyorum, burada söylemem’de bir mahzur varmı? Buyururlardı ki, “ Evladım, cinsî münasebet ömrü kısaltır, bunu bir hekim olarak, hastalarınıza söyleyin.”
Günümüz Tıb Bilimi bakımından,Hazreti Üstaz’ımızın bu tavsiyesini nasıal değerlendirirsiniz?
Hemen belirteyim, Efendi Hazret’lerinin (k.s.)’nin bu tavsiyesi, Tıbben tamamen doğrudur, fazla ve zamansız cinsî münasebet ömrü kısaltır. Bu da gösteriyorki, O’nun ma’nevî sahadakı büyüklüğü bizim kendi mesleğimiz’de bile icabında bilmediğimiz veya bilemediğimiz ba’zı gerçekleri bizlere bildiriyor.
Kendisini görmediğimiz gün veya hafta olmazdı. Çamlıca’da, Şehzâdebaşı’nda veya, Eminönü, Bahçekapı’bında, Kemal Bey Ağbey’in Yazıhanesinde hep görüşürdük. Va’az’larını hususi sohbetlerini dinledim, çok istifade ettim.
Mübarek Diyabetten çok muztarip idi. Kendiilerini tedavî için, en mü’essir ilaçları kullanmamıza rağmen, te’sir etmediklerini görürdüm, Ya’nî, vücuou ilacı kabul etmiyo muydu,........
© Önce Vatan
visit website