menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

İRAN’DA NELER OLUYOR?

69 0
21.05.2024

İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin neden, nasıl düşmüş olabileceği irdelenirken yanıtı aranan soru, “Olay kaza mı, suikast mi?” sorusu değil, “İran 3’e bölünür mü, böyle bir gelişme bölge ülkelerini nasıl etkiler?” sorusudur. İran’ın geleceğine ilişkin gelişmeleri bu açıdan izlememiz gerekir. Çünkü İran’da dengelerin değişmesi bütün bölge ülkelerini etkileyecektir.

Bölgesel sorunların çözümü söz konusu olduğunda, İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi ülkesine götürürken “sert iniş” yapmak zorunda kalan helikopterin bulunması çalışmalarında olduğu gibi, ülkemizin AKINCI’larıyla ön plana çıkmış olmasına dikkat çekmek isteriz.

Bugünlerde dünyanın, Reisi’yi taşıyan ABD yapımı Bell 212 model helikopterin neden “sert iniş” yapmak zorunda kaldığını, İran’ın üçe bölünüp bölünmeyeceğini olduğu kadar Türkiye’nin AKINCI -TİHA’sını konuşmakta olduğunun farkında mıyız? Bölgesel ve küresel sorunların çözümü “Türkiye’siz olmuyor”.

Cumhurbaşkanı Reisi’nin hayatını katbetmesinden dolayı, komşumuz İran’a başsağlığı diliyoruz.

İRAN’DA NELER OLUYOR?

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile İran Cumhurbaşkanı brahim Reisi, Pazar günü, iki komşu ülke sınırındaki Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılış törenlerinde biraraya gelmişlerdi. Tören sonrasında İbrahim Reisi’yi ve beraberindekileri Tahran’a götürmek üzere yola çıkan ABD yapımı Bell 212 model helikopter, Doğu Azerbaycan eyaletindeki dağlık araziyi geçerken, kötü hava koşulları nedeniyle “sert iniş” yapmak zorunda kalmıştı. Saatler boyunca Reisi ve yanındakileri taşıyan helikopterden herhangi bir sinyal alınamadığı gibi, İran Kızılayı’nın kendi imkanlarıyla yaptığı aramalardan da bir sonuç alınamamıştı.

İran’ın isteği üzerine, TSK’ya ait AKINCI TİHA, sisler altıdaki kaza bölgesini termal kameralarıyla tarayarak helikopterin yerini saptamış ve İran makamlarına bildirmişti. Günün ışımasıyla birlikte yapılan araştırmalar sonunda, Cumhurbaşkanı Reisi ile birlikte, İran Dışileri Bakanı Abdullahiyan Eyalet’in, Tebriz Valisi Malik Rahmeti’nin, İran Dini Lideri Hamaney’in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim’in ve Devrim Muhafız Ordusu mensubu 2 yüksek rütbeli askerin hayatlarını kaybettikleri netleşti..

Yalnızca İran değil, bütün dünya ülkeleri, Pazar gecesi, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve yanındakilerini taşıyan helikopterin Azerbaycan sınırına yakın dağlık bir bölgeye “sert iniş” yapmak zorunda kaldığına ilişkin habere odaklanmıştı. Olumsuz hava koşulları nedeniyle gece boyu Reisi’yi taşıyan helikoptere ulaşılamaması, hem İran’da hem de bölgede yaşanabilecek gelişmeler konusunda kaygılı bir bekleyiş yaşanmasına neden olmuştu.

YANITI MERAK EDİLEN SORU, “KAZA MI, SUİKAST Mİ?” SORUSU DEĞİL...

İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin neden, nasıl düşmüş olabileceği irdelenirken yanıtı aranan soru, “Olay kaza mı, suikast mi?” sorusu değil, “İran 3’e bölünür mü, böyle bir gelişme bölge ülkelerini nasıl etkiler?” sorusudur. İran’ın geleceğine ilişkin gelişmeleri bu açıdan izlememiz gerekir. Çünkü İran’da dengelerin değişmesi bütün bölge ülkelerini etkileyecektir.

Kaza ya da suikast; araştırma sonucu ne olursa olsun, İran büyük bir prestij kaybına uğramıştır. İran’ın ihalar konusunda çok deneyimli bir ülke olduğu, Rusya’ya bile ihalar sattığı ve bu nedenle de Batılı devletler tarafından tehdit edildiği konuşuluyordu.

Bırakın üstün yetenekli ihalar üretimini, İsrail’e kafa tutan, Irak ve Suriye üzerinden Ürdün’e uzanan bir Şii Kuşağı oluşturma çabasında olan, hem Ortadoğu’da hem de Kafkasya’da oyun kurucu bir ülke olmak isteyen İran, kendi Cumhurbaşkanını emniyetli bir şekilde taşıyacak bir helikoptere sahip olmamasını nasıl açıklayacaktır?

İran Cuhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter, bakım ya da pilotaj hatasından düşmüş olsun, bu nedenler İran’ın itibar kaybını önlemeye yetmeyecektir. Çünkü, İran Cumhurbaşkanı’nı ve onunla birlikte baraj açılışı törenine katılanları taşıyan helikopterlerin 1990’larda imal edilmiş oldukları biliniyor. İran’ın, kendisine uygulanan yaptırımlar nedeniyle yedek parça temin edemediği ve helikopterlerini modernize edemediği de bir sır değil.

İRAN İÇİNDE DENGELERİ DEĞİŞTİRMEYİ HEDEFLEYEN BİR DIŞ MÜDAHALE Mİ?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopterin “uygun olmayan hava koşulları nedeniyle” düşmesi, hem bölgesel hem de küresel gelişmeler paralelinde irdelememiz gereken çok önemli bir olaydır.

İran’ın, ABD ve İsrail’le yaşamış olduğu sorunlar, Kudüs Tugayları Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat Havaalanı yakınlarında bombalı bir saldırıya uğraması, Şam........

© Önce Vatan


Get it on Google Play