menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nå har vi fått et skikkelig spark i baken

17 18
16.11.2024

De to økonomiske kjempene, USA og Kina, kommer til å konkurrere hardere enn noensinne mot hverandre – der krigen om teknologi vil stå sentralt.

Med en ny president på vei inn i Det hvite hus, som har lovet handelskrig og høye tollmurer – kan det rett og slett bli krise for et Europa som sakker så til de grader akterut.

– Hvis det hastet før, for Europas stagnerende økonomi, haster det enda mer nå, sa tidligere sentralbanksjef Mario Draghi til Politico denne uken.

Og når man går inn i tallene, ser det virkelig ikke bra ut for Europa. Selv om Norge ikke er en del av EU, er vi likevel en del av Europa - og deler mange av de samme utfordringene.

Inntekten per person, som er et av de viktigste målene på levestandard, er en tredjedel lavere i EU enn i USA. Hovedgrunnen er lavere produktivitet i Europa.

Når vi ser på store, ledende selskaper, viser det seg at spesielt produktivitet og innovasjon har utviklet seg svært ulikt på hver side av Atlanterhavet. Ifølge IMF har markedsverdien på børsnoterte selskaper i USA mer enn tredoblet seg siden 2005, mens den i Europa kun har økt med 60 prosent.

Forskjellen kan forklares med en stor forskjell i produktiviteten på tvers av bransjer, men spesielt innen teknologisektoren. Siden 2005 har produktiviteten hos amerikanske teknologiselskaper økt med nesten 40 prosent, mens den i Europa nesten ikke har endret seg.

Les også Amerikansk professor mener formues­skatten er en vekstbrems

Det er bare å se på listen over de aller største teknologiselskapene. Selskapene Apple, Microsoft, Nvidia (som lager brikker brukt i kunstig intelligens), Meta, Amazon, Alphabet og Tesla går under navnet «magnificent seven» og er alle amerikanske. For å illustrere utviklingen........

© NRK


Get it on Google Play